Понеделник,

Нашите в Антарктида готови да посрещнат Нова година

От: Редактори, снимки Христо Пимпирев -
636
Нашите в Антарктида готови да посрещнат Нова година
A
A
A

За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, за да спазим традициите на Новогодишния празник. В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия. Това съобщи във Фейсбук директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев - ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция на о-в Ливингстън.

"Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13.00 часа на брега на Южния океан и така ще отбележим посрещането на Нова година в Монголия. Мястото се налага, тъй като по това време очакваме лодка с товар от Испанската база. С шампанско празнуват и монголците, но по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще празнуват цели две седмици", разказа проф. Пимпирев.

"За втора наздравица ще звъннем чашите в 19.00 часа, когато посрещаме Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ. Ще е трудно да спазим новогодишния обичай в Кипър, да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино за да си хапне идващия св. Василий", отбеляза той.

"За трети път ще гръмне шампанското в 22.00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, нашите колежки ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година", допълни ръководителят на Българска антарктическа експедиция.

"В полунощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора няма да забравим испанските ни съседи, които ще поздравим по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън!

Освен късметите в баницата, вече можем да се похвалим с значими успехи в изпълнението на научната програма. Ще си пожелаем и скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще ни позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година!", заяви още проф. Пимпирев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com