Петък,

Наш сеизмолог попари надеждите за предсказване на земетресение

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
2462
Наш сеизмолог попари надеждите за предсказване на земетресение
A
A
A

Няма начин да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът е, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - т.нар. северноанадолски, който достига до Истанбул и който кара хората там да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Това съобщи пред БНТ доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

"Такова земетресение е очаквано, то не е очаквано от вчера и смятам, че може да се реализира, но никой не може да каже кога. Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, но досега такова нещо не е намерено и не е успявано да се прогнозира земетресение", обясни доц. Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна перспектива е т. нар. оценка на сеизмичната опасност. Изследват се всички възможни източници на дадена територия и се определя какво е максималното земетресение, което може да бъде реализирано там. След тези определения се съобразяват нормите за проектиране на сгради така, че те да могат да издържат на трус с подобен магнитуд.

Според сеизмолога Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com