Народът се произнесе за войната в Украйна

Какви са нагласите на българите

Народът се произнесе за войната в Украйна | StandartNews.com

Почти половината от българите не очакват войната в Украйна да свърши тази година. Това показва социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, съобщиха от агенцията.  

Данните са от сондаж, проведен за БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. Един процент от извадката е равен на около 54 хиляди души. 

На въпроса "Вие лично по-скоро очаквате или не очаквате войната да приключи в рамките на настоящата 2024 година?" 30,7% имат очакване войната да приключи тази година, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят. В тези отговори, както обикновено, личи и оценка, и желание. 

Набюдава се, че при най-младите мненията се формират по-трудно - 29% от хората на възраст между 18-25 години избират не знам/не мога да преценя за отговор. Същото важи и за групите с по-ниски образование и достъп до информация.

Привържениците на опозиционните партии са по-скоро скептично настроени относно край на войната през 2024 г. Привържениците на управляващите партии са по-оптимистично настроени. 43% от електората на ГЕРБ-СДС са отбелязали, че по-скоро очакват войната да свърши тази година, а едва 15,4% от електората на "Има такъв народ" са дали същия отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стою
преди 2 месеца

Войната ще свърши когато свърши путин.

Откажи