Надстрелване в Дивия Изток

Надстрелване в Дивия Изток | StandartNews.com

Разчистването на сметки чрез убийства се дължи и на липсата на правосъдие

Новата година в страната "като една човешка длан" тръгна с поредица от кървави разстрели. Нагли убийства станаха освен в бандитска София, също и в Пловдив, Петрич, Пазарджик, а вчера и в Раднево.

Дори преживелите мутренските войни през 90-те и вълната от поръчкови екзекуции преди десетина години са силно впечатлени от интензивната кървава сага. Профилът на някои от жертвите също е показателен - лихвар, строителен бизнесмен, завлякъл десетки хора, предприемач, замесен с канабисовите кланове в Петричко. Очевидно става дума за класическо уреждане на финансови задължения с олово.
По навик от МВР неофициално, но откровено извадиха познатото успокоение: "Можеха да са на топло, зад решетките, но затова пък живи".
Например лихварската мафия, която укрепна под благия поглед на правоохранителните органи и политиците, вече заема стратегическо място в подземния свят. "Финансовите небанкови институции", както се наричат за благозвучие, често са забъркани в пране на пари, сделки с крадено имущество чрез заложните къщи, заплахи и изнудвания спрямо закъсалите длъжници.
Според редица полицейски доклади те са

кръвоносната система на мафиотските кланове,

занимаващи се с проституция и контрабанда на наркотици и оръжие. Накрая, лихварите преди всички избори се ухажват от големите партии, тъй като през тях минава купуването на гласове на заробените с борчове избиратели.
Естествено, лихварско-бандитско-политическите картели работят по места напълно необезпокоявано, в техните "офиси" никога не влизат полицаи или прокурори в служебно качество. В много случаи жертвите на измами и/или рекет с течение на времето губят надежда българските прокуратура, полиция и съд да се заинтересуват от техните страдания, след което се заемат лично с раздаване на правосъдие.

Очевидното отсъствие на съдебна власт е на път да превърне страната ни в Дивия изток, където царува правото на по-силния и онзи, който стреля пръв. Картината става още по-зловеща, като си спомним и последните случаи на изчезнали престъпници с влезли в сила присъди. Във въздуха се изпариха двама от тримата убийци на Стоян Балтов, няма и помен от подсъдим за двойно убийство на пътя в Луковит. Като прибавим и легендарната история с летящите братя Галеви и ненамерения убиец от дискотека "Сохо" се вижда, че става дума за системен проблем.
Родната Темида не прилича на древногръцкия си оригинал, а по-скоро на статуята на Венера Милоска. Ръцете й са откъснати, мечът - продаден за скрап, а

везните - отнесени в заложна къща

и препродадени. Единственото, по което си прилича с богинята на правосъдието, е превръзката на очите.
Без съмнение съдебната система в България представлява ключова причина за превръщането ни в "провалена страна". Политиците можем евентуално да ги сменим на избори, докато магистратите са напълно независими и съответно недосегаеми.

Затова и съдебната реформа, с която изглежда сериозно са се захванали управляващите, е критично важна, ако не искаме да загубим и формалните признаци за държавност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай