Вторник,

Надежда за битовите потребители на газ. Колко ще поскъпне?

От: Иван Ангелов -
3752
Надежда за битовите потребители на газ. Колко ще поскъпне?
A
A
A

Ако има 10 пъти повишение в цената на природния газ, това не значи, че ще има такова за битовите потребители, съобщи в предаването „Твоят ден” по НоваНюз енергийният експерт Васил Начев.

За цената на природния газ тази зима той посочи: "Няма да е на ниво 2020. Тези цени - трябва да забравим за тях. Тогава беше някъде 30 лв. на мегаватчас. Сега е 300 лева. Така че имаме едно увеличение 10 пъти."

След това обаче подчерта: "Със сигурност няма да е увеличено 10 пъти за крайните потребители, които ползват природен газ за отопление. То не е и възможно".

"При пазара цените растат до определен момент, в който може съответната страна да плаща. В момента, в който не може, няма значение каква е цената,  компанията, която я предлага, няма как да получи тази сума. Затова казвам, че няма да бъде тази цена 10 пъти", удачни Начев. 

Въпреки това експертът е сигурен, че цената на топлото ще бъде "доста висока".

„Газ има достатъчно, въпрос на гъвкавост и дай боже газ за Гърция, доставена от "Газпром", да не спре. Ако газът за Гърция спре, ние наистина ще изпаднем в много тежка ситуация. Преди това не мисля, че ще се стигне до сериозни катаклизми. Но цената ще бъде доста, доста висока”, предупреди Васко Начев.

Той обаче очаква да има компенсации, както е в Европа. "Не мога да си представя, че ще има неравнопоставеност между тези, които ползват парно и природен газ", посочи експертът.

По думите му, ако ние не се съгласим да подпишем дългосрочен договор с "Газпром" до 10 години  - до края на годината няма да получим нито един кубичен метър газ, няма значение какво е правителството. Но подписването на подобен договор не става бързо, предупреди той. „Няма шанс до края на годината това да се случи”, категоричен бе Начев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички