Над 60 процента не одобряват протестите

Това показват данните от проучване на "Барометър България"

Над 60 процента не одобряват протестите | StandartNews.com

Над половината от българите - 60,5% не одобряват протестите, срещу 26,1%, които ги подкрепят, а 13,4% не могат да преценят или не дават отговор на въпроса. Това показват данните от проучване на "Барометър България" в сондаж, направен в периода от 3 до 11 този месец.

От "Барометър България" изрично уточняват, че нагласите на българите не могат да бъдат представителни в момента, тъй като сезонът е летен и българите са на плажа и не следят политическата ситуация активно. Освен това проучването е направено сред 842 души - пълнолетни, което не е представителна извадка.

На въпроса искате ли оставка и незабавни предсрочни избори 20,3% от анкетираните отговарят с "Да", 70,8% - с "Не", а 8,9% не дават отговор или не могат да преценят.

Нагласите на избирателите, ако изборите се провеждат днес, не бележат голяма промяна в сравнение с предишни проучвания от 2020 ., констатират още от "Барометър България". Четири са сигурните формации, които биха попаднали в Народното събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно - 24,9%, 12,11%, 7,8%, 7,5%.

Въпреки протестите и акция "Росенец" партиите на Слави Трифонов "Има такъв народ" остава с 3,4% подкрепа, а на Христо Иванов "Да, България" с 3,1% подкрепа. Евентуалният политически проект на Мая Манолова с подкрепа от 1,2% също остава под бариерата от 4% за парламентарно представителство.

Така претендиращата за алтернатива "Да, България" не излиза извън традиционното си изборно ядро формирано на базата на ДСБ (така наречените костовисти). Опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на формацията, които са с либерални виждания, констатират от "Барометър България".

Като цяло изводът от "Барометър България" е, че четирите политически партии с твърд електорат - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, са с десетилетно изградена електорална база и структура и тя е ненарушена.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай