Над 300 бързи дела за нарушена карантина

Над 25 000 са българите под карантина в момента

Над 300 бързи дела за нарушена карантина | StandartNews.com

Над 300 досъдебни производства за нарушаване на карантината са вече образувани у нас. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов в интервю за Нова тв.

Има забрана за струпване на хора в  паркове, градинки и други обществени места. У нас има съставени над 300 акта за такива нарушения. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани, обясни Иванов.

"Още от миналата седмица на служителите на МВР беше наредено, и те го изпълняват съвестно, по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират. Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко", каза още главният секретар на МВР.

"Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко", смята Иванов.

Над 25 000 са българите под карантина в момента. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла.  Полицаите при извършване на полицейска проверка могат по ЕГН да проверят дали лицето трябва да е под карантина вкъщи, обясни Ивайло Иванов. Ако карантината е нарушена или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. Образувани са над 300 досъдебни производства за такова нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай