Набират средства за реставрация на "Шипка" и "Баба Вида"

Инициативата е на дарителската кампания на "Райфайзенбанк" "Избери, за да помогнеш“ 

Набират средства за реставрация на "Шипка" и "Баба Вида" | StandartNews.com

Десетото юбилейно издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ подкрепя проекти за реставрации в два от паметниците символи на българската история – националния парк-музей „Шипка“ и крепостта „Баба Вида“, които ежегодно се посещават от над 160 хиляди туристи. От 2009 г. благотворителната инициатива на банката е подкрепила 233 важни за обществото културни, здравни, социални и еко каузи с над 2.7 млн. лв.
Проектът „Шипка – героизъм с много имена“ предвижда възстановяване на 14-те плочи, разположени в района на паметника, които разказват за сраженията по време на Освободителната война и посочват имената на голяма част от бранителите на прохода. През годините голяма част от тях стават обект на кражби.
„Благодарение на възстановените възпоменателни плочи посетителите ще имат възможност да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 г.“, споделя директорът на музей „Шипка“ Чавдар Ангелов. Той разкрива, че новите плочи ще бъдат каменни, за да отговарят на цялостния облик на парка-музей, като се планира те да бъдат открити през 2019 г. за честванията на 142-ата годишнина от Шипченската епопея.
Проектът „Шипка – героизъм с много имена“ може да бъде подкрепен чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS SHIPKA.
Дарителската кампания на Райфайзенбанк подкрепя още един исторически символ, който се нуждае от спешно възобновяване. Със събраните средства за проекта „Замък Баба Вида – бисер от Средновековието“, включен в „Избери, за да помогнеш“, ще се подпомогне поддръжката на най-застрашените участъци на единствения изцяло запазен средновековен замък в България.
„Планираме още почистване на крепостните стени, изграждане на обезопасителни парапети и поставяне на художествено осветление на обекта, с което се надяваме да го превърнем в още по-атрактивна дестинация за туристите“, казва Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин.
Каузата за съхранение на крепостта „Баба Вида“ може да бъде подкрепена чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg или SMS на 17 777 с ключова дума DMS VIDA.
В сфера "Култура и образование" десетата кампания „Избери, за да помогнеш“ подкрепя още проекти на на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ в Кърджали, НУФИ „Широка лъка“ и Читалище „Самообразование“ – с. Бачево, община Разлог.
Информация за всички каузи, включени в благотворителната инициатива на Райфайзенбанк, е достъпна на izberi.rbb.bg. През платформата лесно могат се правят дарения за реализиране на всеки един от проектите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай