На кафе пред парламента - ден 1

На кафе пред парламента - ден 1 | StandartNews.com

София. Планираният като мирен флашмоб сутрешен протест под надслов "На кафе пред парламента" ескалира до блокада на сградата на Народното събрание.

В обявения начален час 8.30 около 500 души се събраха в градинката зад северния вход на парламента. "Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо", се казва в описанието на събитието в социалната мрежа Фейсбук. 

Протестиращите носеха плакати с лозунги и скандираха "Оставка" и "Избори". Основното недоволство беше насочено срещу избора на Волен Сидеров за председател на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Група протестиращи носеха над главите си бяла пластмасова маса с надпис "Комисия по етика", визирайки начина, по който привържениците на Волен Сидеров го предпазваха на вечерните протести. Групата млади хора с пластмасовата маса застанаха под прозорците на стаята на ПГ на Атака, и започнаха да скандират "Волене, излез!", "Етичната комисия заседава!", "Волене, върни парите!"

Емоциите обаче бързо ескалираха, когато депутатите започнаха да пристигат в парламента. Зам.-председателят Мая Манолова направи безуспешен опит да разговаря с протестиращите. След като се спря пред централния вход, тя беше замеряна с домати и яйца, а полицията я прибра бързо вътре в сградата, за да я предпази.

 

Междувременно председателят на НС Михаил Миков обяви половин час почивка поради липса на кворум. В пленарната зала имаше само 102 депутати от БСП и ДПС; представителите на Атака и ГЕРБ не се регистрираха. На заседанието днес парламентът трябваше да гласува предложението на Пламен Орешарски Даниела Бобева да бъде вицепремиер.

Въпреки че протестът "На кафе пред парламента" бе обявен с краен час до 9.30 ч., хората не се разотидоха, а продължиха да се събират пред сградата на НС. Автомобилите на закъсняващите депутати не можаха да преминат през протестиращите и обърнаха. Кворум така и не беше събран. Точно в 9.35 ч. председателят на НС Михаил Миков прекрати заседанието и обяви, че следващото ще е утре в 9.00 ч. Въпреки това парламентарната група на Коалиция за България се събра на заседание в своята стая.

От около 10 ч. народни представители се опитваха да напуснат сградата, но протестиращите я бяха заобиколили от всички страни и не допускаха преминаването на парламентарните коли. При всеки опит на служебните автомобили да излязат протестиращите препречваха пътя с телата си. Няколко депутати успяха да излязат пеша, съпровождани от полицаи и под силно освиркване от страна на гражданите, полетяха и предмети. 

Около 11.15 ч. двоен кордон се разположи на няколко лъча около парламента. Първият ред беше от полицаи в бронежилетки, заедно с полиция "Антиконфликт". По протежение на "Цар Освободител" също имаше засилено присъствие на полицаи, включително и с мотоциклети, които да осигурят трасе за извеждане на депутатите към сградата на Народното събрание в бившия партиен дом. Операцията на органите на реда заблуди протестиращите, които очакваха маневриращите коли на единия отвор в огражденията, но в последния момент направиха проход на друго място и пропуснаха няколко депутатски автомобила. Премиерът Пламен Орешарски и министри бяха сред първите изведени от обградения парламент.

Голяма част от жандармерията се оттегли под аплодисментите на гражданите. Чуваше се скандиране "Полицията с нас", тъй като от началото на протестите дори при предизвикателно поведение органите на реда не използват сила и мирно възстановяват реда.

Продължи операцията по извеждане на народните избраници от блокадата. Министърът на отбраната Ангел Найденов не успя да премине и се върна в сградата. Депутатът от ДПС Йордан Цонев успя да излезе, но тълпата го подгони по малките улички. Под опеката на полицаите той също се върна в парламента.

Заместник-председателят Мая Манолова излезе от парламента, за да преговаря с човек, заплашващ да се самозапали. Протестиращите я обстрелваха с домати и други предмети. След като прекара известно време в храм-паметника "Св. Александър Невски", тя се върна в Народното събрание с думите "Не е страшно, няма да се откажем."

Към 13 ч. соцлидерът Сергей Станишев беше изведен от парламента под изключително засилена охрана от НСО. Той бе качен на служебен автомобил и изведен под бурните освирквания на хората, обградили парламента. Корнелия Нинова и двама депутати от ДПС също бяха изведени. Колите им бяха обстрелвани с домати и портокали.

Христо Бисеров от ДПС и Петър Корумбашев от левицата бяха изведени без сериозни проблеми. Левият Мартин Захариев обаче реши да напусне парламента пеша и бе замерян с бутилка вода. "Очевидно си отиваме" коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай