На този ден: Агджа простреля папата, лепнаха петно на България

Атентаторът излежава присъда в турски затвор

На този ден: Агджа простреля папата, лепнаха петно на България | StandartNews.com

На 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър" във Ватикана хиляди тръпнат в очакване да видят папа Йоан Павел II.

Вместо празник обаче, срещата с папата се превръща в истинска трагедия, когато четири изстрела заглушават радостните възгласи на събралата се тълпа и той пада тежко ранен. Стрелецът Мехмет Али Агджа - член на ултранационалистическата турска организация "Сивите вълци", е  арестуван и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По показанията му за съучастничество в подготовката на атентата са заподозрени българските граждани Сергей Антонов - ръководител на бюрото на БГА „Балкан“ в Рим, и служителите на нашето посолство в Италия подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов.

За разлика от Сергей Антонов двамата дипломати успяват да се върнат в София, но за Антонов атентатът е поврат на целия му живот. Той остава в ареста от ноември 1982 до март 1986 г., след което е освободен поради липса на доказателство за участието в покушението. Набеден, остава забравен почти от всички до края на дните си. Българското правителство не застава в защита на Сергей Антонов.

При посещението си у нас в срещата си с президента Георги Първанов папата признава, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата. С това окончателно разсейва съмненията и конспиративните теории по този повод.

По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където излежава присъда за убийство на турски журналист.

"Беше съдба, че той не умря при атентата"

Акджа със сензационно разкритие за атентата

Как Акджа се съгласи да говори пред бг медия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай