Понеделник,

Как Акджа се съгласи да говори пред бг медия

От: Стандарт -
Как Акджа се съгласи да говори пред бг медия
A
A
A

„Не мога да кажа, че беше лесно да склоня Агджа за интервю“. Това сподели в предаването „Преди всички“ на БНР журналистката Даниела Тренчева за поредицата в предаването „Ничия земя“. Тя направи интервю с атентатора Али Агджа, който говори за първи път пред българска медия 40 години след стрелбата срещу от папа Йоан Павел Втори. В интервюто той каза, че атентатът, който извърши през 1981 година срещу папата, е поръчан от Кремъл. 

„Записът стана в Истанбул след седмици уговорки през хора, които го познават. Да се съгласи е натежало, че поканата идва от България. Нямахме предварителна уговорка за какво да говорим, нито време, в което да се побере интервюто, но той беше доста уравновесен, предварително беше премислил какво да каже“.

Според историка проф. Момчил Методиев от Нов български университет, големият проблем е, че колкото и хората да се ровят в архивите, не излиза нещо, което радикално да промени гледната точка: 

„Аз съм чел по случая документи и там не виждам българските служби и България да са съпричастни по някакъв начин, но все още има неизяснени въпроси като тези във филма на Даниела Тренчева за връзката на българските служби с турските трафиканти. Това са косвени свидетелства, известни още тогава“. 

На 13 май 1981, на площада Свети Петър в Рим, Мехмет Али Агджа, екстремист от крайната турска десница, стреля от упор срещу папа Йоан Павел Втори, който оцелява. Арестуван веднага, Агджа прекарва 20 години зад решетките в Италия. Али Агджа се смята за „втори месия“, той работи по писането на „перфектна Библия“, интерпретация на Евангелиетата. 

снимка: БГНЕС

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички