На Дамбалъ идват за изцеление в нощта на 5 срещу 6

Празникът е единственият, който събира заедно християни и мюсюлмани

На Дамбалъ идват за изцеление в нощта на 5 срещу 6 | StandartNews.com

Неми деца проговарят. Куци прохождат. Безплодни жени зачеват. Нелечими уж болести изчезват, сякаш не ги е имало. Това не са легенди, а истински чудеса, които стават всяка година на Гергьовден в Родопите. Празникът е единственият, който събира заедно християни и мюсюлмани.

Всяка година в нощта на 5 срещу 6 май стотици хора идват на връх Дамбалъ, близо до село Летовник - на 3 км от Момчилград и на 15 км от Кърджали. И всяка година малко след полунощ вятър раздвижва дърветата и гората започва да шуми. "Хадърлез дойде", казват хората и започват да хвърлят голи децата в изворите с ледена вода. Нощта се изпълва с детски писъци, а хората се радват, защото много от болните оздравяват. Казват, че това особено много помага на заекващите, срещу парези и екземи. Науката има обяснение на това. Изживеният шок помага да се преодолеят много сугестивни заболявания, този метод отдавна се използва в психиатрията. Но хората вярват, че чудото е дошло от светеца и лековитата вода. 

На Гергьовден идват хора чак от турските градове Измир, Бурса и Истанбул, за да си налеят от целебната вода и да я занесат на близките си. Мястото се почита и от мюсюлманите в Северна Гърция. Мистичният връх е част от кратера на огромен вулкан, изригнал преди четири милиона години. От скалите му и сега блика вода - нещо необичайно рядко, затова мястото е обожествено още преди хилядолетия. На Дамбалъ не са правени разкопки, но при теренни проучвания археолозите са открили руините на тракийско светилище и голям християнски обект - църква или манастир, пише retro.bg. 

За тазгодишния празник напълно обновена е 6-километровата отсечка между селата Груево и Летовник, по която се минава за местността Дамбалъ. В нощта на 5 срещу 6 май с генератори ще бъде осигурено осветление около извора. До него няма да бъдат допускани автомобили, за тях са предвидени два паркинга. Първият е в края на село Летовник, а вторият - в подножието на Дамбалъ. Деца и трудноподвижни хора ще бъдат извозвани с организиран от община Момчилград и доброволци транспорт. Автомобилите ще вземат пътници само от паркинга край Летовник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай