Мръсен въздух мъчи България! Кога да очакваме подобрение?

Тихото време и тази сутрин е причина за осезаемо замърсяване на въздуха

Мръсен въздух мъчи България! Кога да очакваме подобрение? | StandartNews.com

Тихото време и тази сутрин е причина за осезаемо замърсяване на въздуха в градските райони в почти цялата страна, предаде Нова телевизия.

През нощта и призори на 2 януари 10 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда отчитат концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10) над допустимите нива. В една от станциите в столицата нормата е превишена повече от 3 пъти.

През последните дни цялата югоизточна половина на Европа попада под влиянието на антициклони, с който нощем и сутрин се задържат мъгли, липсва осезаем вятър. Това е основна причина замърсителите да се задържат по-дълго. В държавите от Централна Европа и Западните Балкани допустимите нива се надвишават най-драстично. На другия полюс е северозападната половина на континента, където атлантическите циклони създават динамика в атмосферата и замърсителите се задържат трудно.

Прогнозата у нас е във вторник да се появи вятър, по-осезаем в Дунавската равнина и атмосферата отчасти да се изчисти. В края на седмицата ще нахлува на по-студен въздух с преминаването на студен фронт, с което дишането ще стане още по-леко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай