Москов: Махането на ТЕЛК подобрява услугата

Москов: Махането на ТЕЛК подобрява услугата | StandartNews.com

Премахването на ТЕЛК улеснява работата, гарантира обективност и намалява корупцията. Това заяви пред bTV здравният министър Петър Москов на въпрос за образователните промени.

"Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана", поясни Петър Москов.

По думите на здравния министър най-важното в системата с електронните четци е, че всеки човек сам ще може да контролира как се харчат парите за здравеопазване.

Той определи като наглост разпространяването на подобна невярна информация в публичното пространство.

„Капка по капка се цели нищо в тази държава да не мръдне. Е, ще мръдне, съжалявам", закани се Москов.

"Ако в учебниците на нашите деца пише, че сме съжителствали с Турция, то това е чист идиотизъм. Могат да се кажат дори още по-тежки неща. Не може да пишеш, че сме съжителствали с поробителя си", каза още Москов.

"Няма турски ваксини и няма промоционални ваксини. Въпросният "Пентаксим" е френска ваксина, ние просто сме я взели от Турция, защото българският вносител не се явил. Тя просто се е доопаковала в Турция, производителят е френската компания", категорично заяви той на въпрос за скандала в здравното министерство.

"Изпълнителната агенция по лекарствата излезе със становище, че "Пентаксим"-ът е законосъобразен и е приложим според календара за ваксинации", поясни Петър Москов.

"Това е ваксината, за която аз съм гарантирал на своите близки и приятели, че е същата, която се продава и във Франция. Няма никаква опасност за сигурността и здравето на българските деца", увери здравният министър.

"Ваксината "Еувакс" ни е необходима заради огромния бежански поток. Тя е срещу Хепатит Б. Единственото взаимоотношение на здравното министерство с Турция са ваксините, за което съм им благодарен", завърши Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай