Момиче разказа за живота си след удара от мълния. Как се възстановява

Ако съм навън, търся по най-бързия начин подслон на закрито или в кола

Момиче разказа за живота си след удара от мълния. Как се възстановява | StandartNews.com

Мълния удари 8-годишно момченце, докато се разхождало с родителите и сестра си в Морската градина на Бургас. Семейството било застигнато от мощна буря на път към ресторант, в който решили да търсят подслон. Преди около година мълния удари 18-годишната Теодора Оронова в Приморско. Младата жена бе в кома с опасност за живота, но оцеля.

Тя споделя, че живее втори живот. "Спомените са до и след това, не помня нищо от удара. Помня майка ми, която беше в болницата до мен и ме пита какво се случи. Не живея в страх от бурите, реагирам нормално. Ако съм навън, търся по най-бързия начин подслон на закрито или в кола. Възстанових се много бързо, на третия-четвъртия ден започнах да ходя. По-малко от месец след случая тръгнах на училище", разказа тя.

Климатологът Симеон Матев посочи, че съотношението ударени спрямо починали е четири към едно. "Напоследък има повече енергия в атмосферата и респективно повече гръмотевични бури. През периода май-юли се наблюдават повече такива явления. От средата на юли до към септември, броят намалява. През студеното полугодие се наблюдава ръст на такива явления. Възможно е да имаме покосени от мълния и през зимата, което преди не се наблюдаваше. Тичането при буря е грешка, защото така увеличаваме налягането пред нас, мълнията е използвала това", коментира той. 

По думите му всичко, което може да наруши естествената проводимост на средата около нас и я повишава, привлича мълнията. "Метална жилка под нас може да е причина за удар от мълния, плажът в Бургас има такива", обясни Матев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай