Митрополит Николай възстанови и построи над 20 църкви

Негово високопреосвещенство върна миряните в храмовете

Митрополит Николай възстанови и построи над 20 църкви | StandartNews.com
  • Негово високопреосвещенство върна миряните в храмовете
  • Целият живот на владиката е отдаден на Бога

На 19 юли Плодивският митрополит Николай чества своя рожден ден. Екипът на „Стандарт” му пожелава Бог да намножи делата му, да му дава сила и подкрепа в нелекото време, в което живеем.
На многая лета, владико!

Светското име на митрополит Николай е Николай Методиев Севастиянов. Роден е на 19.07.1969 г. в гр. София. Средно образование завършва в родния си град през 1988 г. След отбиване на военна служба, продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. e студент в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 06.12.1990 г. е постриган в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП „Св. Александър Невски”. На 17.05.1993 г. в столичния храм „Св. Николай Софийски” е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994 г. до 1996 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 29.06.1996 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство. От месец октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 07.07.2001 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя” е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 04.02.2007 г. е избран, а на 11.02. 2008 и канонически утвърден за Пловдивски митрополит.

От избора си за Пловдивки митрополит дядо Николай полага огромни усилия във възстановяването на стари храмове, а и построяването на нови такива в най-голямата епархия в страната. Върнал е блясъка на над 20 храма, които днес са пълни с миряни, отдаващи почит на Бога.

 

Възстановените храмове

Пловдивска духовна околия:
Храм „Вси Светии“
Храм „Св. Климент Охридски“
Храм „Св. Преображение Господне“
Храм „Св. Николай“, кв. Смирненски, Пловдив
Храм „Св. Георги“, с. Желязно
Храм „Св. Наум“, с. Неделево
Храм „Св. Архангели“ – гр. Пловдив
Храм „Св. прор. Илия“ в с. Чурен
Храм „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“ в с. Стряма
Храм „Св. Богородица“ в гр. Стамболийски
Пазарджишка духовна околия:
Храм „Св. Цар Борис-Михаил“, гр. Септември
Храм „Св. Георги“, с. Триводици
Храм „Рождество Богородично“ в с. Гелеменово
Храм „Св. Троица“ в с. Драгор
Храм „Св. Димитър“ в с. Сарая
Храм „Св. Дух“ в с. Мирянци
Асеновградска духовна околия:
Параклис „Свв. Кирил и Методий“, към храм „Св. Николай
храм „Св. Марина“
Хасковска духовна околия:
Храм „Св. Георги“, с. Минерални Бани
Построен манастир „Св. Йоан Предтеча“, гр. Кърджали, на мястото на съществуващ средновековен
Храм „Св. прор. Илия“ с. Аврен
Смолянска духовна околия:
Храм „Св. Йоан Предтеча“, с. Брезе
Храм „Св. Ксения Петербургска“ в манастир „Св. Пантелеймон“, Пампорово

 

Обнови три манастира,създаде православна телевизия

Манастирите „Свв. Козма и Дамян“ край гр. Куклен, „Св. Петка“ край с. Мулдава, „Свв. Кирик и Юлита“ край кв. Горни Воден на Асеновград бяха изцяло обновени и възстановени с благословията и усилията на митрополит Николай. В манастир „Свв. Кирик и Юлита“ се организират и провеждат безплатни детски лагери. Светата обител отваря ателие по иконопис в манастира, има сериозна издателска дейност. Провеждат се ежегодни семинари за преквалификация на учителите преподаващи СИП „Религия – Православие“ в Пловдивска епархия.

Три години след като встъпва в служението си на Пловдивски митроплит дядо Николай създаде православна телевизия. Пловдивска Православна телевизия – основана на 11 февруари 2010 г., днес вече е с национално покритие. Гледана от хиляди българи тя носи лъч светлина в злободневието. Не случайно е наречена – медията на Благата вест. Със съдействието на Пловдивска митрополия е въведен и СИП „Религия – Православие“ в 5 области на Пловдивска епархия, с около 6 хиляди деца, изучаващи предмета.

 

Владиката: България има нужда от вяра

Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

"Да се надяваме, че Бог в превеликата си милост ще вдъхне разум на нас и на нашите сънародници, за да преминем през днешните неуредици и да стъпим на здравия и спасителен път на принципите, върху които е основана нашата православна вяра и цивилизованото общество, в което бихме искали да живеем”.
***
„България има нужда от вяра. Вярата се крепи върху надеждата, а източникът на надеждата е любовта. Иисус Христос ни казва: „Обичайте се!“ Църквата винаги повтаря това: „Обичайте се!“ Няма как обществото ни да се развива, ако между хората няма любов, ако не се възпитава и не се отглежда любов”.
***
Когато Бог усети, че сме изпълнени с любов, когато види в очите ни надеждата и почувства вярата в сърцата ни, тогава той няма да закъснее да въздаде справедливостта си. Не гневлива, не отмъстителна, а онази, истинската Божия справедливост, за която всички толкова жадуват. Той ще смири бесовете, бъдете сигурни. Само трябва да се обърнем към него с вяра и да кажем: Господи Иисусе Христе, пази България!
***
Мимолетните човешки амбиции и страсти нямат никакво значение, когато става дума за спасението на българския народ, което не може да стане без българска православна църква и без българска държава, които да действат в синхрон помежду си.
***
Ако нашият народ има някакво историческо значение и историческо величие, то е в това, че Бог е избрал именно българския народ да бъде онази божествена трансмисия, чрез която писмеността, а с нея Божието слово и православната вяра да бъдат отнесени до най-далечните краища на света на Изток. Русите, украинците, а и мнозина други днес са това, което са, благодарение на факта, че Бог е промислил ние да бъдем покръстени първи сред славянските народи и на нас е възложил мисията, която нашите предци са изпълнили с чест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай