Понеделник,

Бисер Петков: Защо протестират хората с увреждания

От: Редактори -
A
A
A

Не разбирам защо хората с увреждания протестират пред социалното министерство, след като други институции изработваха Закона за личната помощ. Това заяви на брифинг социалният министър Бисер Петков, предаде БГНЕС.

Поводът за коментара е проведен протест пред министерството на хора с увреждания срещу текстовете в новия Закон за личната помощ. Хората недоволстват заради предвидените часове за личен асистент на месец. Изказани бяха опасения, че часовете на асистентите ще бъдат по-малко на реалните нужди.

Министърът заяви, че министерството е имало друга визия за услугите в домашна среда. „Законът е такъв – какъвто е, приет единодушно от НС през миналата година с аплодисменти, с подкрепата на различни национални организации на хората с увреждания. Задачата на МТСП е да направим необходимото за прилагането на този закон.

На въпрос дали признава, че има проблем в закона, Петков заяви, че не може да се ангажира с такова становище. Според него все още е твърде рано в прилагането на текстовете, за да се направят кардинални изводи.

Все пак, в края на май ще се проведе голяма дискусия, на която ще бъдат отчетени ползите и проблемите в Закона за личната помощ.

Социалният министър отчете че до 8 май в рамките на месец са постъпили 926 заявления за лична помощ – 62 са за деца и 864 за възрастни.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички