Министър обяви голяма радост за пенсионерите и учениците

Съобщението дойде от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Министър обяви голяма радост за пенсионерите и учениците | StandartNews.com

Тази седмица Министерският съвет ще гласува 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите и 70% - за учениците. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство.

Той добави, че за деца до десет години общественият транспорт ще бъде безплатен. Стоянов обясни, че се водят разговори тази мярка да важи и за транспорта с БДЖ.

По-рано тази седмица по време на отчета на правителството той заяви, че служебният кабинет е обърнал темпа на инфлацията.

Поехме управлението в ситуация, в която инфлацията бе достигнала исторически връх, сравним само с този от 1998 г., каза Стоянов. По думите му редица анализатори са били на мнение, че тенденцията ще се разраства и ще достигне пик в средата на 2023 година. Министърът добави, че след два последователни месеца на спад - октомври и ноември, през декември се задържат същите нива на инфлация. Той определи това като положителен сигнал, защото преди коледните и новогодишните празници традиционно търсенето се увеличава, което стимулира и ръст на цените.

Сега най-важната цел е да се продължи тази тенденция, така че всеки човек да усети и реално поевтиняване, заяви Стоянов и допълни, че първостепенна задача е намаляване на цените на стоките от първа необходимост и хранителните продукти. Никола Стоянов съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват.

Според него негативните сценарии за българската икономика не са се сбъднали и днес вече не става и дума дали ще има доставки на газ. През декември м.г. „Лукойл“ плати 90 млн. лв. данъци, което е повече от последните 20 години, посочи министърът.

Българският бизнес няма от какво да се притеснява. Цените от над 200 лв. за електричество ще се компенсират, като парите за тази мярка са осигурени за цялата 2023 г., каза Стоянов. БТА припомня, че през 2023 г. небитовите потребители на електрическа енергия ще получават компенсации в размер на 100 на сто за ползваната от тях електроенергия на цена на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" за съответния месец над прага от 200 лв. за мегаватчас (MWh), а не както бе досега - над 250 лв. за MWh.

Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните пет месеца, каза министърът. Той представи данни, които правят съпоставка на цените на горивата в няколко европейски държави за периода от август 2022 г. до момента. Спадът в цените на горивата у нас е значително по-голям от другите държави в Европа, като в някои страни дори се забелязва задържане на цените, коментира Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай