Четвъртък,

Мика Зайкова отсече: Закъсахме го!

От: Агенция Стандарт -
15803
Мика Зайкова отсече: Закъсахме го!
A
A
A

Мика Зайкова предупреди - закъсахме го!

"Фискалната биография на България тръгва надолу. Ако на 10 юни няма бюджет за 2023 г., просто нека да не бъда груба, но мандалото пада. Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече", коментира финансовият експерт пред "Фокус".

"Не виждам как ще успеят, а ние имаме едни срокове, които не можем да пропуснем. Бюджетът за 2022 г. беше удължен, само че съгласно фискалния закон, той може да бъде удължен за три месеца. А тъй като трите месеца минаха отдавна, излезе един нов т.нар. удължен закон за бюджета, който обаче приключва на 10 юни. На всичкото отгоре, за да можем въобще да харчим, трябва да видим във фискалния резерв. Там обаче има реално само 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда? А не забравяйте, че предстои увеличение на пенсиите с 12%. Което означава още. На всичкото отгоре някои мои колеги в стремежа си да влезем по-бързо в еврозоната, искат да свалят дефицита 3%. Свалянето на дефицита с 3%, без да се пипат никакви данъци, защото по време на криза, а ние сме в невероятна криза – политическа, икономическа, финансова, социална, ама каквато си щете – по време на криза не се пипат данъци. Това е абсолютен закон. Иначе нещата се влошават", коментира Мика Зайкова.

Според нея бюджетът, който предложи г-жа Велкова, отразява всичките разходи, които трябва да се направят след взетите решения от 46-ия, 47-ия и 48-ия парламент.

"Тя отразява реалната обстановка. Това означава 6,4% дефицит, или в пари – това е близо 12 милиарда. Това на практика означава, че ние с парите, с които разполагаме, ако трябва да го покрием, или трябва да режем, дето се вика до кокал, или трябва да вземаме заем, т.е. да увеличим дълга. Работата е там, че нито таванът на дълга може да бъде вдигнат ей така, от днеска за вчера, и да вземем някакви 14 милиарда", обясни тя.

Тя уточни, че нов дълг не е гарантиран: "Инвеститорите ще бъдат много внимателни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите ценни книжа. Не говоря за доходността на тези ценни книжа. Тя ще бъде висока и ще бъде над 5, 6 или 7, даже може да стигне до 8%, което допълнително оскъпява това, което ще правим с нашия бюджет, с още 1 милиард само за лихви. И тъй като до 10 юни остават двайсетина дни, нещото, което може да бъде направено, е следното: първо, да направят, ако им дойде на акъла, още едно удължаване, да вдигнат тавана на дълга, за да може да се покрие този дефицит с нов дълг. И да се молим на Бог нашите ценни книжа да могат да се продадат. Защото ако не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд, а там нещата са много сериозни. Ние вече сме във валутен борд и това още повече ще утежни фискалната ситуация на България", категоричен беше финансовият експерт.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Мика Зайкова