Местят украинци в Рибарица и Паничище. 200 отказали да си тръгнат от Варна

В хотелите по Черноморието са останали около 20 хиляди бежанци

Местят украинци в Рибарица и Паничище. 200 отказали да си тръгнат от Варна | StandartNews.com

Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието, съобщи БНР. Чакат се и четири празни автобуса да пристигнат на жп гарата във Варна. Четири празни вагона ще пътуват с бързия влак Варна - София. Две големи групи се отправят към Паничище и Рибарица. 180 души ще бъдат настанени в Рибарица, а 120 - в Паничище. Това са основно майки с деца и възрастни хора. Оказа се, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица, са се отказали в последния момент.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна от Варна обясни, че всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК и НПО на терен, с подготвен детски кът, вода, подкрепителна закуска.

Автобуси на Министерството на отбраната ще извозват бежанци от Златни пясъци, допълни тя. За днес са планирани 200 души. За около 7 хиляди души от Варненска област има потвърждение за транспортиране към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са потвърдените случаи на преместване за Бургаско.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души.

За последното денонощие 2 400 души с украинско гражданство са влезли, а над 5 хиляди са излезли от България, съобщи Тошева. От близо 300 000 влезли в страната ни след 24 февруари украински граждани в момента останалите у нас са 91 000. Около 5 хиляди са сключените от бежанци трудови договори. Делът на децата е около 40 на сто, а на възрастните - около 17%.

В хотелите по Черноморието са останали около 20 хиляди украинци.

Ведомствата продължават да подават бази в готовност да посрещнат бежанци, посочи още Тошева и даде примери с Тетевен, Габрово, около София. Базите са абсолютно нормални - като за българските граждани, които почиват в тях. 40 хиляди са попълнените от украински граждани анкетни карти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай