Вторник,

Мерят въздуха заради ескплозията в Констанца

От: редактори -
Мерят въздуха заради ескплозията в Констанца
A
A
A

Мобилна автоматична станция изпрати РИОСВ-Варна в Дурнакулак край Шабла, за да се проследи, дали няма замърсяване от експлозията в петролна рафинерия край Констанца. По данни на НИМХ, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма и данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния, но ще се извършва мониторинг на морската вода, въздуха и брега.МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния. МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море. Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

https://www.standartnews.com/svyat/eksploziya-raztrsi-rafineriya-na-brega-na-cherno-more-465365.html
Експлозия, последвана от пожар избухна в рафинерия в Румъния, на 25 км от град Констанца, пристанище на Черно море. В резултата на аварията гъст облак дим се движи в северна посока и към морето. В инцидента са пстрадали трима души, а населението е предупредено с червен план за интервенция. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички