Mercedes показа колата на бъдещето

Mercedes показа колата на бъдещето | StandartNews.com

F 015 Luxury in Motion се движи сам, предните седалки се обръщат на 180 градуса

Автомобил, който може да се движи сам, показа Mercedes-Benz на изложението за потребителска електроника (CES), което започна в Лас Вегас. Прототипът F 015 Luxury in Motion ("Лукс в движение") се задвижва от водородни горивни клетки и електромотори.

Дължината на автомобила е 5220 мм, ширината - 2018 мм, а височината - 1524 мм. Размерът на колесната база е 3610 мм. В каросерията са използвани въглеродни нишки, алуминий и подсилена стомана. Колата е снабдена с два електромотора (всеки с мощност 135 к.с.), енергията за които се изработва в резултат на химическата реакция между водорода и кислорода. Освен това двигателите могат да черпят ток от комплекта литиево-йонни акумулатори. F 015 Luxury in Motion ускорява от място до 100 км/ч за 6,7 сек, а максималната му мощност е 200 км/ч. Водородът, необходим за генериране на ток по време на движение, се съхранява в 5,4-килограмови резервоари под налягане от 700 бара. За изминаването на 100 км се изразходват само 0,6 кг водород, което осигурява пробег от 1100 км. От тях 200 км се изминават за сметка на енергията от акумулаторите.

Колата може напълно да се управлява от електрониката благодарение на специалните си камери, лазерни и ултразвукови сензори, а също така подробни карти на местността. Освен това електрониката може да "общува" с другите автомобили на пътя, с инфраструктурните обекти и с хората. При ръчно управление светодиодните предни фарове, както и задните, светят в бяло, а когато колата е на автопилот - в синьо. Ако приборите на прототипа засекат на пътя пешеходец, LED елементите на радиаторната решетка светват в червено и колата автоматически спира. При този процес системата контролира интензитета на спирането, изхождайки от разстоянието до движещия се отзад обект, за за да избегне аварийна ситуация. Накрая пък пешеходецът ще чуе от външните тонколони на колата молба да "се дръпне встрани".

F 015 Luxury in Motion има врати, които се отварят срещуположно под 90-градусов ъгъл. Липсват В-колони, като по този начин се улеснява достъпът до луксозното купе. При безпилотен режим предните седалки могат да се обърнат на 180 градуса, така че пътниците да седят един срещу друг. Взаимодействието на хората със системите на автомобила се осъществява чрез 6 специални дисплея. Функциите на колата могат да се управляват с докосване на екраните, с жестове и с движение на очите.

Audi също показа безпилотен концепт на изложението. Това стана, след като моделът A7 Sportback piloted driving, който в компанията получи прякора "Джак", успешно измина тестовия маршрут от щата Калифорния до Невада (около 900 км). Автопилотът на колата сканира пространството около нея на 360 градуса благодарение на датчиците на адаптивния круз-контрол, лазерните скенери в радиаторната решетка и задната броня, както и триизмерните видеокамери. Използваните в концепта технологии се очаква да бъдат внедрени и в серийните автомобили на Audi. Максималната скорост на концепта, създаден на базата на A7, в режим на "автопилот" е 110 км/ч. Тази система обаче може да се използва само извън града, а в населените места управлението на автомобила се извършва от задкормилното устройство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай