Медици чакат приемане на закона за инкриминиране на нападенията

Медици чакат приемане на закона за инкриминиране на нападенията  | StandartNews.com

София. „Депутатите приеха четири законопроекта за инкриминиране на нападенията срещу лекари, но пак на първо четене, което всъщност не прави този акт юридически завършен." Това каза пред Агенция „Фокус" д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Тя се надява законопроектите да бъдат приети на второ четене до две седмици и „да излязат като юридически факт".

„Ние, така или иначе, сме много приятно изненадани и благодарни за бързата реакция на новия парламент и на новия министър на здравеопазването. Дано да има силата и възможността да работи за решаването на проблемите в Спешната помощ наистина, както заявява", уточни д-р Кателиева. Тя обясни, че още не е предвидена среща между асоциацията и министъра на здравеопазването Таня Андреева, но очаква скоро да има разговори за такава. „Най-вероятно ще се свърже с нас, ще направим такава среща, и ще я запознаем с нашите искания. Надявам се нещата да потръгнат. С колегите сме обнадеждени", допълни докторката.

Медиците от Спешна помощ в страната са категорични, че техният символичният протест няма да спре, ако законопроектите не са юридически факт.

По повод изявлението на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че всички лечебни заведения трябва да приемат и по спешност, независимо от техния собственик, Кателиева коментира, че намерението звучи добре, но е по трудно осъществимо. Тя обясни, че не знае по какъв начин министърът ще накара частните болници да приемат пациенти по спешност. „В момента в частните клиники по инвазивна кардиология, които имат договор с НЗОК, със заповед на предишния министър, в определени дни водим пациенти там. Но, въпреки всичко, когато пациентът не е с точно показание, например - не е с остър инфаркт, ни се заявява, че няма места. Съответно водим пациента в областната болница, или в университетски болници. Много трудно ще накарат частните болници да приемат спешност. Спешността е много скъпа и аз лично не вярвам", допълни председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

По-рано днес депутатите приеха единодушно на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс. С тях се предвижда инкриминиране на нападенията срещу лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай