Неделя,

Маймунската шарка настъпва. Огнища в 20 страни

От: СТАНДАРТ -
1891
Маймунската шарка настъпва. Огнища в 20 страни
A
A
A

Маймунската шарка все повече започва да тревожи света. Огнища на заразата са регистрирани вече в 20 страни.

Броят на потвърдените случаи в световен мащаб достигна 291, като хората са заразени в страни, в които шарката не е ендемична, сочи доклад на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, предаде АФП.

Повече от десет страни, предимно в Европа, в които маймунската шарка е рядко срещана, са потвърдили поне един случай.

„Това е първият път, когато се съобщава за заразени в Европа без известни епидемиологични връзки със Западна или Централна Африка, където това заболяване е ендемично“, се казва в доклада, цитиран от Нова тв.

В Обединеното кралство, където необичайната шарка бе открита за първи път в началото на май, потвърдените случаи са най-много 71. Следва Испания с 51 случая и Португалия с 37. Извън Европа, в Канада има 15, а в САЩ - девет. Общият брой на случаите днес се е увеличил пет пъти от 20 май, насам, когато ЕС обяви, че са регистрирани 38 случая.

Рискът от заразяване е "много нисък", съобщи Европейския център по превенция тази седмица, но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.

Маймунската шарка към момента е ендемична в 11 страни в Западна и Централна Африка. Към момента няма лечение за шарката, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com