Матурите за 4-и 10-и клас трябва да бъдат отменени

Това каза омбудсманът Диана Ковачева

Матурите за 4-и 10-и клас трябва да бъдат отменени | StandartNews.com

51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им", заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Омбудсманът коментира и промените на Изборния кодекс, както и организацията на проведените на 4 април парламентарни избори.

Тя бе категорична, че е недопустимо да се ограничават конституционни права със закон и карантинираните лица трябва да имат право да гласуват до самия край.

"Получих жалби от техниците, които поддържат машините, проблемът засяга 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласуват, защото те поддържат например в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах жалба от ваш колега от БНТ за служебно ангажираните лица. ЦИК трябва да им даде възможност да упражнят правото си на глас."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай