Мария Календерска: Дотации за фирмите срещу работни места

Мария Календерска: Дотации за фирмите срещу работни места | StandartNews.com

Мария Календерска, председател на Контролната комисия на "България без цензура". Участва в листите на коалицията в Благоевград и в 24 Изборен район на София.

- Г-жо Календерска, само 2 месеца след раждането на сина ви сте вече на линия, в центъра на предизборна кампания в две листи в Благоевград и в София. Защо приехте това предизвикателство за една млада майка?

- Знаете ли, така се случи, че и миналата кампания направихме в разгара на моята бременност. Дори в края на осмия месец съм стояла в офиса до 21-23 часа. Участието ми в кампанията сега приемам като шанс за промяна, който не трябва да се пропуска.

- Всички казват, че страната има необходимост от реформи. но готови ли сте от ББЦ да подкрепите такива по-радикални мерки, за да може да се реформира, например, здравеопазването?

- Опитвам се да намеря в програмите на другите партии истинските проблеми на хората. И честно да ви кажа, смятам, че те са много далече от тях. А някои пък са останали само на хартия. Проблемите в здравеопазването са били набелязани още през 2008 г. в програмите, които тогава са писали партиите. И до днес положението в сектора е същото. Дори по-зле. "България без цензура" е партията, която написа своите приоритети буквално по площадите. Слушах, че ГЕРБ искат да помогнат на българите да имат трето дете. Те може би не знаят, че българите имат трудност да имат дори второ дете. Онзи ден в парка едно детенце поиска от майка си варена царевица. А жената притеснено му каза, че ще му свари у дома. Това момиченце гледа около 100 метра сергията. През последните години от ГЕРБ са взели над 120 млн. лева субсидия и в предишното управление не намериха 17 милиона да платят майчинските. Даже накараха майките да ги връщат. Не смятам, че това е нещо, което можем да забравим.

- Кои са основните акценти във вашата програма и първите мерки, за които вие ще настоявате след 5 октомври?

- Ние сме си поставили за цел да разкрием за два мандата на управление 1 млн. работни места, защото от работата започва сигурността, която човек може да има в една държава. Всички знаем как 2,5 милиона българи отидоха да работят в чужбина, което значи, че всъщност те преди това поне 2 милиона са имали работа в България. По времето на ГЕРБ фалираха около 100 000 малки фирми и ако обществените поръчки не бяха раздавани само на хората, с които те играят карти или на наши и ваши, тези работни места щяха да са там. Ние искаме да повишим качеството на живота на българина не с добавки, които да са като едва ли не като подаяние, а с разкриването на работни места. Затова и цел номер 1 е икономическият растеж.

- Как може да се случи той? Не само ББЦ, всички партии говорите в тази посока?

- Нашата програма е обсъждана вече с работодатели и синдикати и намира сериозна подкрепа сред тях. Предлагаме да се дадат дотации за разкриване на нови работни места на малките и средните фирми. Партиите обърнаха гръб на фамилния бизнес, но за нас предприемчивите българи са важни, защото те трябва да разкриват работни места. Затова и предлагаме фирмите да се подпомагат за откриване на нови работни места - до 10 места за малките, и от 50 работни места нагоре за големите предприятия. Особено в районите с висока безработица.

Залагаме на стимулирането на младежкото предприемачество с безлихвени кредити. Ето, нашият финансов експерт Светлин Танчев има прекрасен законопроект за бизнес ангелите. Млади хора ще могат да бъдат подпомагани за реализация бизнес идеите си.

- Какво разказват най-често хората в Пиринско?

- Хората в Пиринско имат същите проблеми като в София, разликата е, че заплатите са двойно по-ниски, че ГЕРБ отново са ги лъгали за магистрала "Струма", която, знаете, е останала на 40 километра. Там младежката безработица е на изключително високи нива. Настояваме да обвържем висшето образование с намирането на работа на младежите. И за студентите да отпадне критерият подоходност. Един отличен студент трябва да може да получава стипендия от 160 лв., независимо от това, че работи на заплата от 350 лв. В противен случай виждаме как децата ни избират Терминал 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай