Маринов: Колкото влизат в София, толкова и излизат

Таксита напълниха летище София

Маринов: Колкото влизат в София, толкова и излизат | StandartNews.com

 

 

Привечер нова вълна от желаещи да напуснат София автомобили заля някои от контролно-пропускателните пунктове в столицата. През деня обаче трафикът на изхода на София през магистрала “Тракия“ бе спокоен.

Блокирането на София с часовите диапазони и то при при много по-строг надзор от властите върху причините за пътуванията вече дава резултат, заяви вътрешния министър Младен Маринов, който гостува в студиото на “Офанзива с Любо Огнянов“.

“Имаме намаление с 2/3 на потока автомобили, които излизат от София“, казва министърът. “В момента са равни влизащите и излизащите, което значи, че сме постигнали целта да пуснем само хората, които отиват на работа или имат основателна причина“, добави той.

Министър Маринов отчете и фактът, че всеки човек сам за себе си приема причините си за пътуване, като важни, но подчерта, че печеното агне и козунакът за родителите не могат да попадат изключенията на КПП-тата.

“Яд ме е за хората, които спазват карантината. Мога да кажа, че това са мнозинството от хората“, продължава Младен Маринов. “Имаше случай на тинейджъри, които в Бистрица са си направили пикник, качили са си снимки в социалните мрежи, а днес всички са в СДВР и съжаляват, но вече е късно. Трябва да знаят, че те влияят на останалите, които спазват мерките“.

Най-добри резултати дава контролирането на контактните лица с доказано заразен с коронавирус, според министъра.

“Благодаря на служителите на МВР, че се лишават от отпуските си в тези времена на криза“, споделя още Маринов и потвърждава, че потвърдените случаи на заразени полицаи са 30, от които двама вече са дали две последователни отрицателни проби.

По-интензивният трафик на КПП-тата бе днес в 18.00 часа Причината - двучасовият прозорец, който властите оставиха за преминаване на хората с работни ангажименти. Те имат право да влизат и излизат от столицата, но единствено при коректно попълнена декларация за пътуване и служебна бележка. В нея задължително вече се посочва и телефонен номер на работодател, по който властите извършват проверка за предоставяне на неверни данни. Полицаите пък стриктно проверяват документите на всеки един и връщат много от колите, предава Канал 3.

Служителите на реда отстраняваха за изчакване автомобили, чиито водачи имаха основание на напуснат София, но пък бяха пристигнали на КПП-то преди отварянето на прозореца в 18:00 часа.

“Работя в една дрогерия на “Ботевградско шосе“. Това е мъка, всеки ден се прибирам по 2 часа от работа. Това е губене на време. За тези, които не работят и са тръгнали на разходка – добре, но аз имам всички документи“, каза Румяна Иванова. Тя също бе сред върнатите обратно в София, въпреки че живее в Нови хан, защото е дошла около 30 минути преди отварянето на прозореца за преминаване.

Цял ден на летище София бе пълно с таксита, които качваха пристигащите пътници, за ги откарат до КПП-тата, където ги чакат роднини от провинцията. След забраната за влизане в София, близките им се жалваха по телевизиите, че не могат да ги посрещнат лично, защото не могат да стигнат до аеропорта. Таксиджиите моментално се насочиха натам и поеха трафика. На КПП-тата роднините се бяха организирали и оставаха на пристигналите от чужбина самостоятелни автомобили, с които да се придвижват, за да спазват карантината.

София ще остане под блокада до второ нареждане. Целта е да ограничи максимално пътуването по Великденските празници като мярка за овладяването на епидемията от COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай