"Малкият принц" омая  българите в Лондон

Любен Кънев избра да представи моноспектакъла си пред нашенци, за да не забравят родния език

"Малкият принц" омая  българите в Лондон | StandartNews.com

"Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде". Думите са на Малкия Принц от едноименното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Тази история за любовта, която е навсякъде във Вселената, за вярата, че там някъде някой ви чака, мисли за вас и ви обича, са чули емигрантите ни в Лондон на 13 октомври. Там актьорът Любен Кънев представи  моноспектакъла "Малкият принц". "Реших да го направя в училище, където има българчета, които говорят родния език, но трудно. Идеята ми бе да срещна тийнейджъри и техните родители със сложен като цяло текст, с който да се впуснем заедно в театрално преживяване", сподели актьорът пред "Стандарт". Той получил покана от хора, които "наистина са загрижени българщината да съществува извън граници". Имал възможност да направи премиера и в София, но избрал британската столица. "Като българин за мен е важно първо моноспектакълът да излезе на български език. И си казах - дали ще е в Лондон на български или тук на български - важно е да е на родния език", категоричен е актьорът. На премиерата на моноспектакъла дошли не само тийнейджъри, но и 5-годишни деца, по-големи братя и сестри, майки, бащи, както и 80-годишни дядовци и баби. "Потънахме в приказката на Екзюпери. Аз се вслушах в неговите думи и разказах моя прочит", въодушевен е актьорът. Имало и момент, в която той качва на сцената децата. "Те не искаха да слязат от сцената, от което и сега ми настръхват космите на ръцете. Много е лесно в България да се направи премиера. А там се случи нещо различно, българско. Защото текстът е универсален, вселенски", казва Любен.  На 1 декември българите в Лондон отново могат да се насладят на моноспектакъла. Представлението още бъде в Builders Arms. През февруари 2019 г. и нашенците в Глостър и Пристоу ще могат да го гледат, а през март отново е в Лондон. Пиесата ще бъде поставена и в Манчестър. 
"В историята за Малкия принц ми е най-интересно как в пустинята Сахара човек бива спасен от любовта. И ми се иска отново любовта да спаси съвременния човек. Колко желязо и бетон има около нас! А аз харесвам дървета и трева. Те се садят от хора, ако те изчезнат, няма кой да ги посади, да ги полива. Простички неща, като в "Малкия принц". Авторът е почукал на главата на всеки, който е прочел книгата и е казал: хубаво е да се развиваме с технологиите, но да не забравяме, че сме човеци", разказва Кънев. 
Софиянци също ще се насладят на моноспектакъла на 11 декември. Това ще се случи на нова сцена в пространство за изкуство "Бленд вю", в зала на покрива на сграда до Южния парк. 

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай