Лятото носи бум на вирусите

Лятото носи бум на вирусите | StandartNews.com

Летните почивки са свързани и с някои не толкова приятни емоции - летните вируси. Възможно ли е те да имат тежки последствия. Какви са оплакванията, ако вирусът ни пипне неочаквано? Какво трябва да правим, за да не се разболеем? Нарастват ли случаите на болни от СПИН у нас? Тези и други въпроси коментира пред "Стандарт" известният вирусолог проф. д.м.н д-р Радка Аргирова от болница "Токуда".

Няма опасност от Зика в България, казва проф. Радка Аргирова

 

- Проф. Аргирова, да очакваме ли през този месец пик на "летните" вируси? В какво се изразяват?

- Имаме пик на редица "летни", предимно чревни вируси. Но това не е необичайно, наблюдаваме го всяка година. Това са чревни вируси, които най-често ни нападат заради недобра лична хигиена. Трябва да се мият добре ръцете, плодовете и зеленчуците, да се пие вода само от известни водоизточници, а не откъдето ни падне. Освен това трябва да се знае, че има една група, ние ги наричаме "летни" вируси, защото пикът им е през лятото, които могат да доведат до по-сериозни усложнения. Това са т.нар. неполиомиелитни чревни вируси и от тях заболяват деца и възрастни хора. Понякога те причиняват детски менингити и менингоенцефалити.

- Лечими ли са те и оставят ли последствия за здравето на човека?

- Те са лечими, преходни, не оставят никакви последствия за човека, но така или иначе протичат тежко. А причината са именно тези чревни вируси.

- Каква е клиничната картина на "летните" вируси?

- Отначало те започват като хранително разстройство с висока температура, понякога с втрисане. Обикновено се свързва с някакъв вид храна, но има случаи, когато храната няма връзка със заболяването. Вие знаете, че когато има такива явления като разстройство, комбинирано с температура и втрисане, обикновено мислим за хранително отравяне и за вирусно заболяване. Но може да бъде и микробно заболяване. Много е важно да се сложи правилна диагноза, защото лечението се различава, ако е хранително отравяне, ако е вирусно и ако е микробно отравяне.

- Дайте пример...

- Ако е микробно отравяне, трябва да се дадат подходящи антибиотици, ако е вирусно, картината може да се овладее само с течности и с подходящ режим и захранване.

- Тоест, още при поява на първите симптоми ли трябва да отидем на лекар?

- Да, веднага, за да се установи каква е етиологията, за да се знае по-нататък как да се постъпи. Трябва да се направи изследване.

- При такива ситуации веднага посягаме към антибиотика, той ще ни помогне ли?

- Не, защото не знаем каква е причината за това. Ако пък от друга страна, симптомите продължат по-дълго, тогава е възможно наистина да се получи вторична инфекция с микроорганизми и вече да трябва наистина да бъдат взети антибиотици.

- Има ли ваксини за тези вируси?

- Не, за тези вируси няма ваксини. Още на децата се слага противополиомиелитната ваксина, впоследствие има и допълнителни дози. Имаме ваксина само срещу ротавирусите. Срещу останалите нямаме ваксини. Вирусите са доста видове- ентеровируси, аденовируси, норовируси и т.н.

- По какъв начин става заразяването?

- Чрез храна, по въздушно-капков път и водно-фекален път, това е водно хранителна фекална инфекция. Затова се и наричат чревни вируси. Обикновено се появяват със затоплянето. Точно в този сезон, когато е най-горещо и когато човек е най-склонен да се храни с плодове, да пие вода повече, трябва много да се внимава с водоизточниците, трябва да пие само от проверени да се пие.

- Можете ли да кажете къде в страната са най-високите нива на заболеваемост?

- Трудно е да се отговори на този въпрос. Всяка година е различно. Там, където е най-топло, там обикновено има и най-висока заболеваемост. Не мога да кажа област или място. От друга страна, ние сме имали и взривове от чревни вирусни инфекции и през есенния сезон, и то в градове, където най-малко се очаква - в Самоков, например, сме имали в миналото норовирусна инфекция. Много важно е да се установи диагнозата, защото е възможно човек, заразен с вирусна инфекция и постъпил в болница, да предизвика вътреболнична инфекция.

- Проблем ли е за България вирусът Зика?

- Не е актуален този въпрос за нас в момента. За да стане опасна и да се разнася тази инфекция, тигров комар трябва да пие кръв от заразен човек, да ухапе друг човек, който би могъл да се разболее. Такъв случай нямаме, слава Богу, засега.

- А актуален ли е вирусът Ебола?

- В момента не. В Африка борбата е съвсем целенасочена и не спира въобще. В момента се изпробват една-две новополучени ваксини, но няма все още резултати за тях.

- През лятото се увеличават и безразборните полови контакти. От Регионалната здравна инспекция в Плевен бе съобщено за регистриран нов случай на СПИН. Това е третият случай в града от началото на годината. Расте ли броят на заразените?

- Опасността е непрекъснато висока и не е само от СПИН, а от всички полово предавани заболявания. Човек трябва да внимава и да си дава сметка за собственото си сексуално поведение.

- Разполагате ли с последна статистика за това колко са заразените от СПИН?

- По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването до 5 май 2016 г. 2 337 са ХИВ-позитивните в България. От началото на 2016 г. са регистрирани 70 ХИВ -серопозитивни. Хората продължават да се заразяват, въпреки че много се говори за предпазване. Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са инфектирани по сексуален път. Най-тревожното в този аспект е, че много заразени лица са изключително мъже, които правят секс с мъже, т.е. хомосексуални двойки, млади, до 30-годишна възраст. През настоящата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Намалява в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

- Все още сме в разгара на лятото, но и есента ще почука на вратата ни. Какви вируси да очакваме тази есен?

- Грипни вируси. Знаете, след един месец ще излязат съответните ваксини срещу грипните вируси. Изключително трябва да сме внимателни срещу грипен вирус A H1N1.

- Превенция има ли?

- Отсега не могат да се правят някакви имунизации срещу грип. Може да се правят закалителни процедури с цел укрепване на имунната система, да се консумира витаминозна храна, плодове, зеленчуци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай