Лудо време! Изненади през няколко часа

Идат и гръмотевици

Лудо време! Изненади през няколко часа | StandartNews.com

Лудо време ни очаква днес. То ще ни поднесе изненади през няколко часа. Сутринта ще има слънце, следобед дъжд.

ВИЖ ОЩЕ: Синоптиците ни смълчаха. Неприятни изненади

Преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ, главно в Западна и Централна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен южен вятър, с който ще се затопли още малко и максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще бъде без валежи. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините в Централна и Източна България преди обяд ще бъде предимно слънчево, в Западна България облачността ще е предимно значителна, но ще е почти без валежи. Около и след обяд на много места в планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. В отделни райони, главно в Рило-Родопската област, валежите ще са по-интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 5°.

Във вторник и сряда валежите ще са на повече места в страната, ще са по-интензивни и с повишена вероятност на места количествата да са значителни. Ще има и гръмотевици, първия ден в Западна и Централна България, втория - в източните райони и Родопите. Още във вторник до края на деня вятърът ще се ориентира от северозапад, в средата на седмицата и ще се усили до умерен, а дневните температури ще се понижат с 3 до 5 градуса.

Дневните температури в последната седмица на април ще са без резки аномалии. По-топло ще е в началото на периода, когато термометрите ще достигат 23-24 градуса. Около средата леко ще захладнее и в сряда, четвъртък и петък дневните температури ще са между 11 и 16 градуса. В последните дни на календарния месец отново термометрите ще достигат стойности около и малко над 20 градуса, посочва Нова тв.

В първата седмица на май въздушните маси над Балканите ще са топли, средиземноморски, с които дневните температури ще са от 18-19 до 24-25 градуса. По отношение на валежите обаче, съществена промяна не се очаква – времето ще остане често променливо. На 1 и 2 май ще има условия за гръмотевични бури в югозападните райони. След краткотрайно стабилизиране (3,4 и 5 май), с голяма вероятност ще се оформи пореден циклон с валежи в дните около Гергьовден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай