Левите да търсят печеливш кандидат

Левите да търсят печеливш кандидат | StandartNews.com

Кольо Колев, социолог от „Медиана"

Стремежът на БСП в последно време за обща лява кандидатура значително стеснява конкурентоспособността на тази кандидатура, тъй като се концентрира изцяло върху лявото. Идеята на Татяна Дончева, а и на АБВ е значително по-различна. Те търсят печеливша кандидатура, а не битка за лявото, тъй като президентската надпревара малко или много би трябвало да е по-далеч от тези категории. Тя е битка на личности, на виждания за външна политика, геополитика, а не толкова за икономическата политика, където е мястото на лявото и дясното. Според мен отказът на Дончева да играе в този отбор до голяма степен е обусловен от идеята за лява, а не просто за добрата алтернативна на ГЕРБ кандидатура. В този смисъл БСП допуска грешка.

Мисля, че Дончева е достатъчно разумен човек, за да си дава сметка, че сама по себе си няма особени шансове, ако се кандидатира за президентския пост. Нейната партия е малка, не се ползва с голяма популярност. Тясно партийна кандидатура, каквато би била нейната, няма да е значима алтернатива.

Ако БСП постоянства в тази посока, в която е тръгнала, ще бъдат разкъсани връзките й с АБВ и няма да успеят да сформират единен блок за издигане на президентска кандидатура. Въпросителните са много и се съмнявам, че ще бъдат преодолени. БСП ще продължи да играе, следвайки идеята за обща лява кандидатура, каквото и да означава тя. Докато АБВ заявиха категорично, че търсят печеливша кандидатура, а не просто лява.

Изначално концепцията за натоварването на президента с политически цвят като лявото е дълбока грешка, тъй като това са избори за личности, а не толкова за партии. Партийната битка тук е поставена на втори и дори на трети план. Според мен идеята би трябвало да бъде не толкова лява, колкото печеливша и добра кандидатура, която да привлече не само лявото, но и център, умерено дясното и т.н. Според мен е малко вероятно БСП и АБВ да се обединят около кандидатурата на подалия оставка командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Не толкова заради самата кандидатура, колкото заради идеята за лява президентска кандидатура, която е непродуктивна. Тя може да обедини донякъде левите, но е крайно недостатъчно за победа.

БСП закъсняха много с обявяването на кандидата си за президент. Подходящата кандидатура на левицата би била вън от партийните редове и среди. Фигура, която би обединила много по-широки слоеве извън тясно лявото. Такава фигура от типа на Огнян Герджиков и подобни на него личности, които се ползват с широка популярност извън тясно партийните среди, както в лявото, така и в дясното.

записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай