Лекуват наши деца с езда и гребане в Гърция

Лекуват наши деца с езда и гребане в Гърция | StandartNews.com

120 хлапета, между които със специални потребности и с физически увреждания, ще участват в международен детски лагер това лято в Гърция. Проектът "Международен детски лагер Символ на мира - Вие сте част от нас" се организира от "Балканска федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област - ФАФА" и клуб Юнеско Гърция с подкрепата на нашето спортно министерство и ще продължи 3 месеца.

Децата ще пътуват до южната ни съседка на групи за по 2 седмици, като първата от тях заминава през юни, уточни Слав Петков, президент на ФАФА. Целта е хлапетата с увреждания и специални потребности да общуват свободно с останалите си връстници, докато спортуват, играят и опознават културното наследство на Гърция. Сред дисциплините, предвидени в програмата, са конна терапия, адаптирано гребане, ветроходство и щафетни игри. А сред инструкторите също ще има хора с увреждания. В лагера ще се включат деца от България, Гърция, Русия и други държави от черноморския басейн, като за подбора им водеща роля ще има по-ниският социален статус.

"Тази невероятна инициатива ще даде възможност на нашите деца наистина да се почувстват наши деца, защото няма по-добър начин да интегрираш дете с увреждане от това да го събереш с връстниците му", коментира зам.-министърът на спорта Нина Найденова. "На тези лагери децата създават връзки с деца от различни страни и възпитаваме в тях интерес към културното наследство", каза Агапи Свитайло, директор "Международни културни програми Юнеско - Гърция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай