Лекарствата няма да поскъпват

Фармацевтите искат защитени аптеки

Лекарствата няма да поскъпват | StandartNews.com
  • Фармацевтите искат защитени аптеки

Няма да има поскъпване на лекарствата заради въвеждането на системата за верификация в аптеките. Това увери днес  Българския фармацевтичен съюз. Председателят му Илко Гетов припомни, че системата на ценообразуване у нас е стриктно регламентирана и се контролира от държавата.

"Не може да се очаква разходите на производителите за верификацията да се отразят на цените на лекарствата. Усещането за по-високи цени се дължи на два фактора-ДДС и на по-ниската платежоспособност на населението ни", каза Гетов, цитиран от Дарик радио.

ВИЖ ОЩЕ: Протестът на аптеките сломи Ананиев

Преди дни аптекари с жълти жилетки излязоха на протест срещу въвеждането на верификацията. Едно от най-богатите съсловия у нас, което натрупа огромни печалби заради грипа през последния месец, твърди, че верификацията ще доведе до фалити на аптеки. Това сломи здравния министър Кирил Ананиев и той отложи с половин година въвеждането на новата система. От днес влиза в сила евродирективата за борба с фалшиви лекарства. На опаковките на медикаментите по лекарско предписание вече трябва да има уникален идентификационен код за защита от фалшификации. С отсрочката, до шест месеца всяка аптека в България ще трябва да разполага с четец и специален софтуер, с който да верифицира лекарството, което продава на пациента.

Фармацевтите настояват за защитени аптеки, тъй като все още има населени места у нас, в които няма от къде да се закупят лекарства, стана ясно още от думите на Гетов. Последните данни сочат, че около 3600 са работещите аптеки, като в 11 български общини няма аптеки, които да работят със Здравната каса. Проблем е и денонощното обслужване на пациентите в много от големите български градове.


„Системата на лекарствоснабдяването е част от националната ни сигурност и е време е да се помисли многопластово за тези обекти, които дават качество на живот. Смятаме, че трябва да се намерят пари за подкрепа на малките аптеки в населените места, които са труднодостъпни или отдалечени от големи центрове, където живеят нископлатени граждани. Всеки гражданин трябва да има еднакъв достъп до лекарства и фармацевтична услуга, включително и денонощна“, е мнението на председателя на БФС проф. Гетов.

Помощ за разкриване на аптеки може да дойде от държавата, общините или чрез публично-частно партньорство, чрез определени стимули от НЗОК, смятат от гилдията. От там все още очакват да бъде изработена национална аптечна карта, която да регламентира разкриването на аптеки чрез демографски и географски критерии.

От съюза напомнят, че въвеждането на директивата за фалшивите лекарствени продукти, е само едно от предизвикателствата пред гилдията. От там са изчислили, че допълнителните инвестиции за софтуер и електронен четец, ще струва на аптеките между 250 и 1500 лева .

От гилдията признават, че текучеството на кадри е най-слабо в сравнение с останалите медицински специалисти у нас. Магистър-фармацевтите са 6 504, на средна възраст 48-55 години, като 80% от тях са жени.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай