Протестът на аптеките сломи Ананиев

Фармацевтите получават 6 месеца отсрочка за верифициране на лекарствата

Протестът на аптеките сломи Ананиев | StandartNews.com

Протестът с жълти жилетки на едно от най-богатите съсловия у нас - аптекарите, даде резултат само за ден. Фармацевтите няма да бъдат глобявани още 6 месеца, ако не верифицират лекарствата, които продават. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след среща с аптечните сдружения. Аптекари протестираха днес с жълти жилетки във връзка с въвеждането на европейска директива, съгласно която от 9 февруари всеки от тях трябва да верифицира лекарството, което продава, по електронен път, за да докаже, че то не е фалшифицирано. Аптекарите протестираха, че това ще изисква от тях допълнителни инвестиции и въвеждане на специални четци, които да разчитат кодовете. Това щяло на накара някои от тях да затворят, тъй като нямат необходимите средства за закупуването на тази апаратура.

Според министър Ананиев целта на директивата е защита на пациента и необходимостта той да бъде предпазен от снабдяване с фалшиви лекарствени продукти. Началото на верификацията у нас трябваше да се случи на 9 февруари, но поради техническите усложнения, които са споделили аптекарите, ще се стигне до така наречения плавен старт и срокът за налагането на санкции ще бъде отложен до август. Според министър Ананиев в момента у нас има 3600 аптеки като 2400 от тях са свързани с НЗОК, т.е. имат интернет и компютри. Не мога да си представя, че останалите аптеки могат да работят без компютър, защото той им дава информация за складовата наличност на останалите лекарства. Дори ако се наложи, инвестицията в това е около 1500-2000 лева и не е непоносима стойност, допълни той.

В същото време обаче Антон Вълев, който представлява една от фармацевтичните организации в страната, заяви, че заради въвеждането на новия начин на верификация ще фалират аптеки, които нямат необходимите средства за тази инвестиция. "Те не са много, но са на ключови места, понеже обслужват сравнително големи общини, които сега ще останат без нито една аптека", посочи той.

Някои от фармацевтите, които протестираха, заявиха, че ще им се наложи да назначат допълнителни служители, които да се занимават с верификацията на лекарствата.

Няма да отпадне таксата от 2 лева, която аптекарите получават при предписване на скъпоструващи лекарства, заяви още министър Ананиев. Преди това бе предвидена подобна идея, която щеше да откаже много от аптеките да продават скъпи лекарства, тъй като нямаше да имат финансов стимул.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай