Лекарка с нови разкрития за разменените бебета

Директорът на болницата заяви, че е готов да подаде оставка

Лекарка с нови разкрития за разменените бебета | StandartNews.com

Д-р Узунова е лекарката, която първа разбира за ситуацията с размяната на бебета, която разтърси държавата. За пръв път в 20-годишния й опит й се налага да разплете подобен случай.

В началото на декември доктор Узунова получава обаждане от разтревожена майка. Родилката подозирала, че бебето, за което се грижи повече от два месеца - не е нейното дете.

“Обади ми се пациентка изключително мила и възпитана жена, която потърси помощ.Събира двете гривни и едва сега вижда различни номера. А аз по номера на тази гривничка - намерих другата пациентка”, разказа за Нова телевизия д-р Донка Узунова, началник на Неонатологично отделение в “Шейново”.

Лекарката веднага уведомява ръководството на болницата, че е възможно две родилки да са се прибрали у дома - с чужди деца. Тя отива сама до дома на другата майка - Севда Михайлова.

“Покани ме момичето вътре, аз видях детенцето, видях по-голямото й детенце, видях условията вътре. Видях колко добре се грижи тя за него. Влезе в защитна реакция, сподели с мен, че според нея това не е възможно и първоначално изрази желание да дойде за тест, след което повече не сме контактували”, каза още лекарката. 

Вчера, още преди резултатите от ДНК теста да са станали ясни, Севда Михайлова застана пред камерата на NOVA и заяви, че грешка в гривничките й - няма. След проверката в болницата и по данни на прокуратурата обаче става ясно точно обратното. Кой носи вина? Това все още не е ясно. 

Директорът на болница “Шейново” - д-р Румен Велев, допусна, че грешката е на един човек и определи това като “недопустимо”.

“Тези хора, които са допринесли или са извършили тази грешка, ще бъдат наказани”, заяви той.

Д-р Велев вижда сериозни пропуски, които по думите му са допуснати от всички по веригата.

“По време на целия престой нито една от майките не е обърнала внимание на размяната на гривничките, изключително смущаващо е това, че при изписването двете гривники не са били сверени, което е в нашите протоколи”, каза Велев.  

“Когато поставяме гривничките на децата, ние сме поне 3-ма души, не работим сами. Затова имаме нужда от следствените органи”, каза д-р Узунова.

Ако бъдат установени процедурни нарушения, директорът на болницата заяви, че е готов да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай