Леден апокалипсис: Град колкото лимони потроши коли и покриви

До края на денонощието се очакват локални значителни по количество валежи на много места в Западна и Северна България

Леден апокалипсис: Град колкото лимони потроши коли и покриви | StandartNews.com

Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските села Сборище и Оризари. Късовете са били с големината на лимони, а редица стопански постройки са с разрушени покриви. 

Местните го определят като "леден апокалипсис", срещу който са безпомощни. Фотоволтаици са разбити, а над 20 са потрошените автомобили, съобщи Нова тв.

В района на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с потенциал за едра градушка. Облакът премина Балкана в посока Велико Търново, където беше разбит от самолет на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Докато валежът над Твърдица е изолирана буря, то в западните краища на страната гръмотевичната активност е особено силна. Валежи с потенциал за градушки са обхванали Северозападна България.

Процесите ще се засилват с приближаването на вечерта. До края на денонощието се очакват локални значителни по количество валежи на много места в Западна и Северна България.

Жълт код за опасни явления е обявен от НИМХ за четиринайсет области в страната. Предупрежденията са за обилни валежи и гръмотевична активност.

Поройни дъждове и градушки имаше и вчера. Почти всички покриви на къщи в с. Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се  разрушителна градушка, съобщиха от кметството. Огромните ледени късове са счупили и стъкла на прозорци. През целия ден местните жители пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и бури, обяснява кметът на маданското село Бисер Емилов.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай