Купуваме хапчета за баба с пръстов отпечатък (ОБЗОР)

Купуваме хапчета за баба с пръстов отпечатък (ОБЗОР) | StandartNews.com

Код ще "свързва" взимащия лекарствата с данните за болния

С пръстов отпечатък ще купуваме в аптеките и хапчета за родители и баби. Новите правила трябва да бъдат въведени от края на януари догодина.

Срещу пръстовия ни идентификатор в аптеката вече ще можем да взимаме лекарствата на роднините си до трето коляно, съобщи днес зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков след дебат "Промените в здравния сектор - една година на предизвикателства и възможности", организиран от Клуб Investor и Puls.bg. "Надявам се, че всички вече са наясно, че не става дума за "От местопрестъплението" и пръстови отпечатъци, а за пръстови идентификатори, каквито повечето от нас имат на телефоните си", обясни той. Шарков уточни, че идентификаторът ще съдържа код, който ще "свързва" купуващия лекарствата с данните за болния. По думите му чекирането в аптеките ще става посредством специални четци, чиято цена е по 20 евро за брой. "Съвсем спокойно ще можете да взимате лекарствата от аптеката на всички от вашата фамилия, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно", каза д-р Шарков.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

Без лимити в основния пакет на Касата

Няма да има лимити в основния здравен пакет, увери зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. По думите му от 2 години сме стигнали тавана на обема на хоспитализация, така че няма как той да се изчерпи. Той подчерта, че основният здравен пакет гарантира финансирането на социално значимите заболявания, от които се умира най-често у нас и влошават здравния статус на населението ни. Ако пациент се лекува по допълнителния пакет, но има усложнения на състоянието му, които влизат в основния пакет, той ще бъде лекуван без чакане именно по него, каза още д-р Шарков. Той посочи, че Националната здравна карта трябва да е готова до края на 2015 г. Така от догодина НЗОК ще прецени с кои болници да сключи договор. Очаква се контракти да нямат лечебниците, чиито легла седят празни. Шефът на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев бе категоричен, че БЛС няма да подпише Националния рамков договор за 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай