Къро - последен Дон или първа жертва

Убийството в Кейптаун спря политическия часовник в София

Къро - последен Дон или първа жертва | StandartNews.com

Само допреди 2 месеца името му беше неизвестно за широката публика, а тези, които го познаваха, избягваха да го коментират. Една от големите сенки на прехода - Красимир Каменов, получи куршум в главата и отнесе в другия свят маса тайни за делата от последните 30 години.

ВИЖ ОЩЕ: Топ следовател проговори! Кой е поръчал Къро

За повечето от тях вече няма живи свидетели.Едно събитие от 8.20 часа в четвъртък, макар да се случи в далечната Южна Африка, спря часовниците у нас и на политиците, и на магистратите.

ВИЖ ОЩЕ: Горещи разкрития от ЮАР! Къде са децата на Къро

Луксозното предградието Констанция на Кейптаун беше събудено от гърмежи

а после блокирано от полицейски сирени и линейки.Красимир Каменов-Къро и приятелката му, бившата манекенка Гергана, са били разстреляни в разкошната си резиденция, малко след като изпратили двете си деца на училище.

ВИЖ ОЩЕ: Истина ли е! Колко струва главата на Къро

9 професионални килъри, дегизирани като офицери на Интерпол, открили стрелба по гардовете на Къро, а след като ги ликвидирали, влезли в къщата и стреляли от упор по Каменов и половинката му.

ВИЖ ОЩЕ: Първи подробности за убийството на Къро

Независимо че часове наред местната полиция не обявяваше имената на жертвите, южноафриканският смъртоносен ураган застигна България с бясна скорост, а зловещата вест издуха на мига новините за преговорите около кабинета, разпитите на Борисов и главата на Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев с първи думи за убийството на Къро

Първо тръгна слухът, че двете деца са били свидетели на зрелищния разстрел. После се разбра, че в къщата е била само икономката.По-късно се заговори, че разстрелът е бил поръчан толкова скорострелно, че

на килърите са били платени 1 милион долара

за да действат експресно. Други пък го опровергаха с цитат на експерти, че подобен атентат се планира поне 2 месеца.Убийството наля масло в паницата с аргументите и на главния прокурор, и на политиците. Гешев припомни, че още преди 2 години е предупредил, че войната с прокуратурата ще върне мутренските години. Даниел Митов пък заяви, че разстрелът в Южна Африка цели да рани още неродения кабинет.Знайни и незнайни експерти взеха да гадаят дали в смъртта на Къро има български почерк или е част от международен таен заговор.В отсъствие на правдоподобна версия, тръгнаха сравненията.И то не с кой да е разстрел, а

с най-кървавия в гангстерската война у нас - на Бай Миле

Соченият за килър на групировката СИК беше знаково застрелян заедно с богидардовете си преди 19 години в градината на ресторант “Славия” на столичната ул. “Коломан”.Макар делото да отиде в глух коловоз, подробностите около разстрела все още се обсъждат, а митовете се увеличават. Защото е всеизвестно, че Милчо Бонев е бил много трудна мишена, а охраната му не давала и пиле да прехвръкне около него.

Затова и килърите измислят единствения възможен вариант. Те нахлуват в заведението маскирани и с полицейски униформи. Крещят: “Не мърдай, полиция!” и веднага откриват огън с калашници. На място загиват Бай Миле и четирима от охранителите му. Двама оцеляват по чудо - Емил Стоилов и Александър Ананиев.Връщането на 20-годишната лента може да звучи малко архаично и преднамерено, но е факт - Къро не е нито случаен, нито безобиден играч в целия преход. Той е сред малцината

недосегаеми „едри риби“ в криминалния свят

на мутрите от зората на демокрацията. Досега. Някои го описват като начетен и интересен събеседник, други - като суров и отмъстителен враг. Живееше в ЮАР, но контролираше хората си по телефона всеки ден. Не приемаше критики, не даваше втори шанс. Затова и в ъндърграунда го определяха като един от последните донове на родната „Коза Ностра“.

Макар да има доста цветна биография, успя да остане в сянката от големите скандали.  Позабравеното му име изплува през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща "сериал", главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвинението двамата бегълци от правосъдието в държавата били част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение и лично неговия шеф. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов разговаря с различни лица.

Изброени бяха и няколко други имена, а малко по-късно Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.Този скандал бе изключение от правилото му, че пред медии не се говори. Пред сайта "Афера" той излезе на светло, за да отрече, че участва в заговор.Появяването му тогава обаче събуди спомените за тъмното десетилетие на 20-ти век, когато мутрите владееха държавата. Защото освен, че Каменов бе задочно обвинен като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година, "По света и у нас" обяви, че се разследва и връзката на Къро с още три убийства - на боса от ВИС Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови.Всъщност,

познатата история на Красимир Каменов-Къро

тръгва от ударната бригада на ВИС-1 именно под крилото на Методи Методиев - Мето Илиянски, която още в зората на демокрацията превзема куп апетитни обекти в София, черешката на която са общинските паркинги и зеленчуковите борси. В годините, след като редиците на ВИС- 2 оредяват, а Къро се разделя с Таки, той си осигурява и доста по-апетитни хапки в цялата страна.

Стига и до Черноморието, а най-осветената му концесия е тази на ГКПП "Капитан Андреево".Неофициално името му се свързва най-вече с наркотрафика, но доказателства за това никога не бяха представяни. Освен един полицейски доклад, който прашасва от 20 години.Малцина бяха тези, които бяха готови да се изправят срещу Къро.

Смъртта му, без съмнение, ще роди много смелчаци.Колко скелети от гардероба на ъндърграунда ще излязат, тепърва ще става ясно. На дневен ред сега са големите два въпроса: Кой поръча убийството на Къро. И защо някой толкова много иска да разклати държавата. Чак тогава ще стане ясно дали Къро е бил последният Дон от миналото или е първият, отстрелян в настоящето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай