Край язовир “Кърджали“ бе осветен параклис „Св. Николай Чудотворец“

Параклисът е създаден с даренията на повече от 30 души от цялата страна

Край язовир “Кърджали“ бе осветен параклис „Св. Николай Чудотворец“ | StandartNews.com

Изграденият край язовир “Кърджали“ параклис „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в района на село Енчец официално бе осветен. Свещенодействието извърши Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, в присъствието на свещеноиконом Николай Величков – свещеник при Средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, други свещеници и миряни, съобщи БТА.

Параклисът е създаден с даренията на повече от 30 души от цялата страна, а негов архитект е арх. Петя Назърова. Той е по идея на проф. Иван Гаврилов от София, началник на Клиниката по гръдна хирургия в Университетска болница по онкология в столицата. Проф. Гаврилов е един от тримата приятели, заедно с Илчо Илчевски от Момчилград и Ангел Авренлиев от Кърджали – ръководител на строежа, които от години реализират различни инициативи за кърджалийци. Една от тях е неколкократната откупка на спектакли на ансамбъл „Българе“ през годините, поздрав за родопчани за Деня на Кърджали – 21 октомври.

„Познаваме се близо 50 години, заедно сме служили като войници и преди 15-20 години възстановихме връзките си. В един разговор се роди идеята да построим храм за хората“, разказа за БТА единият от тримата приятели – Илчо Илчевски. По думите му, близо 5 години е отнело създаването му – от самото начало до освещаването. Съмишлениците в идеята – хора не само от Кърджали, са помагали кой с каквото може, не само със средства. Двете мозаечни икони на входа на параклиса са дело на дарителка от Бургас. Изработени от стъкло, те изобразяват Христос Спасител и на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.  

А защо точно на това място, до брега на язовира, Илчо Илчевски обяснява: ” Защото в него има хора, които са се давили – 6-7 човека през годините, а Св. Николай Мирликийски Чудотворец е закрилник на водните площи. И така, за да пази и водите, и рибарите, и хората, които живеят и пребивават за кратко на тази територия. Тук идват много хора от различни краища на България – да има къде да влязат, да запалят свещичка и да се помолят на Господ“.

Новоизграденият параклис е собственост на Средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. Имотът, върху който е построен, е дарен от община Кърджали с договор за безвъзмездно и безсрочно право на ползване. Първата копка е направена през май 2019 г., а целият път – от идеята до освещаването на параклис „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, е описан в книжка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай