Коя е нормалната заплата у нас. Разкритие на икономист

Предлага се до две години да стане 2700 лева

Коя е нормалната заплата у нас. Разкритие на икономист | StandartNews.com

Правителството мина по-скоро в защитен режим за реагиране на някакви кризи. Да, имаше идеи за по-ниско ДДС на някои от регулираните услуги за бита, най-вече Топлофикация.

Това ще намали вероятно малко цената или поне няма тя да нарасне толкова най-вече за следващия отоплителен сезон. Има, разбира се и откровено така миниатюрни мерки. Много се говори ДДС нулево върху хляб, в най-оптимистичния сценарий това ще спести по 2,50 лева на човек, и то на бедните хора, които се хранят с много хляб.

Тези, които не се хранят с толкова много хляб, вероятно дори и това няма да усетят. Също много се говори за стотинките за горивата. Това пак е такава дефанзивна защитна мярка, малко нещо да компенсираш и хората да се чувстват, може би психологически по-добре.

Това каза икономистът Лъчезар Богданов в „Още от деня“ по БНТ.

Няма обаче отговор на по-голямата картина. Ние все още имаме една растяща икономика, все още индустрията се справя добре, износът се справя добре.

Туризмът също се справя добре и е учудващо може би за някои, но много добър зимен сезон и пролетен сезон. Дано това да продължи, но всъщност там трябва да бъдат фокусирани усилията, защото инвестициите в частния сектор, разширяване на заетостта в частния сектор и ктивизирането на дейността на стопанството и адаптирането му към новите условия, ще дадат една по-широка рамка за увеличение на доходите. 

Относно отстъпките за бензина - при 50 или 100 литра - 12,50 лева, да не изпускаме дебата. Средната заплата от 1700 лева да стане 2700 лева след две години, този ефект ще е много по-голям за покупателната сила и качеството на живота на българското домакинство, отколкото от това дали ще спестим 15 или 18 лева от гориво, допълни Лъчезар Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай