Вторник,

Коя е нормалната заплата у нас. Разкритие на икономист

От: Редактор -
4521
Коя е нормалната заплата у нас. Разкритие на икономист
A
A
A

Правителството мина по-скоро в защитен режим за реагиране на някакви кризи. Да, имаше идеи за по-ниско ДДС на някои от регулираните услуги за бита, най-вече Топлофикация.

Това ще намали вероятно малко цената или поне няма тя да нарасне толкова най-вече за следващия отоплителен сезон. Има, разбира се и откровено така миниатюрни мерки. Много се говори ДДС нулево върху хляб, в най-оптимистичния сценарий това ще спести по 2,50 лева на човек, и то на бедните хора, които се хранят с много хляб.

Тези, които не се хранят с толкова много хляб, вероятно дори и това няма да усетят. Също много се говори за стотинките за горивата. Това пак е такава дефанзивна защитна мярка, малко нещо да компенсираш и хората да се чувстват, може би психологически по-добре.

Това каза икономистът Лъчезар Богданов в „Още от деня“ по БНТ.

Няма обаче отговор на по-голямата картина. Ние все още имаме една растяща икономика, все още индустрията се справя добре, износът се справя добре.

Туризмът също се справя добре и е учудващо може би за някои, но много добър зимен сезон и пролетен сезон. Дано това да продължи, но всъщност там трябва да бъдат фокусирани усилията, защото инвестициите в частния сектор, разширяване на заетостта в частния сектор и ктивизирането на дейността на стопанството и адаптирането му към новите условия, ще дадат една по-широка рамка за увеличение на доходите. 

Относно отстъпките за бензина - при 50 или 100 литра - 12,50 лева, да не изпускаме дебата. Средната заплата от 1700 лева да стане 2700 лева след две години, този ефект ще е много по-голям за покупателната сила и качеството на живота на българското домакинство, отколкото от това дали ще спестим 15 или 18 лева от гориво, допълни Лъчезар Богданов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички