Кой е най-големият ужас за бежанците у нас. Омбудсманът

Не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските бежанци

Кой е най-големият ужас за бежанците у нас. Омбудсманът | StandartNews.com

"Основният проблем за самите украинци е, че не им се дава своевременно информация. Не знаят къде ще отидат, колко време ще пътуват, не знаят колко време ще останат там и къде ще отидат след това. Това ги притеснява, защото голяма част от тях са жени с малки деца", съобщи пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й почивните бази са краткосрочни решения, тъй като са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в училище или да учат български.

"Трябва да се намери по-ясен подход, при който да се даде възможност на бежанците да стъпят на краката си, аз да поемат нещата в свои ръце. Държавата помага, да, но в случая действително се стига до едно много неприятно противопоставяне", коментира Диана Ковачева.

Тя е направила внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово и е установила, че през първия ден не е имало достатъчно добра подготовка - фургоните не са били подготвени, нямало е хладилници, условията не са били подходящи за деца и хора с увреждания.

Освен това не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските бежанци, подчерта още Ковачева.

"Украинските бежанци са поставени в тежка ситуация, аз мисля, че българите сме солидарни с тях. но в края на краищата тези хора трябва да бъдат поставени в нормални, човешки условия, очевидно не на първа линия на морето не просто защото това води до сериозно противопоставяне, но и също защото тези хора трябва да бъдат интегрирани", заяви тя.

Настаняването на бежанци в почивните бази е създало напрежение сред българи, чиито резервации са били отменени в последния момент.

"Когато има война не е момент да се говори за резервации, но в края на краищата трябва да има баланс на интересите и все пак да има една дългосрочна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една почивка, но те по какъв начин ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си", запита омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай