Корея пие български вина, а вие научихте таекуондо

Корея пие български вина, а вие научихте таекуондо | StandartNews.com

СПА курортите ви ще доведат все повече наши туристи, казва посланикът на Република Корея Шин Менг-хо, смята посланикът

- Ваше превъзходителство, Република България и Република Корея отбелязват 25-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения. Каква е равносметката от този четвърт век двустранни връзки?
- 25 години не са нито твърде малко, нито твърде много. През този период нашите страни развиваха приятелски отношения, основаващи се на растящо взаимно разбиране и тясно сътрудничество. Тъй като

имаме сходно историческо минало
и геополитическо разположение

- обградени сме от силни съседи - ние сме естествени партньори. Двустранното ни сътрудничество продължава да се задълбочава в сфери като политическия диалог, търговията и инвестициите, науката, технологиите, образованието, културата и обмена между хората. Разбира се, има още много възможности за сътрудничество, особено в сферата на икономиката и културата. Тази 25-а годишнина не само ни дава повод да разгледаме отношенията си през призмата на историята, но и да поставим нов тон и посока за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството. В наши дни светът се развива динамично и ние трябва да сме още по-активни в превръщането на нашия потенциал в реалност. Трябва да се възползваме от всички възможности за успешно сътрудничество в различни насоки. Убеден съм, че в резултат на солидните основи, положени през изминалите 25 години, бихме могли да постигнем още по-големи резултати.
- Основите на дипломатическите ни връзки бяха положени на първо място чрез спортните контакти между двете страни. В момента как се развива сътрудничеството в областта на спорта?
- Наистина олимпийските игри в Сеул през 1988 г. бяха много значимо събитие за Корея. Това събитие бе не само празник на мира и спорта, оОлимпийските игри повишиха международния престиж на моята страна. Например сребърният медал на Весела Лечева в Сеул й спечели много приятели и фенове.

Хората все още я помнят и ценят

В този дух и през последните 25 години Корея и България имат отлични отношения в областта на спорта. По време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Корея тези дни ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество. Аз вярвам, че това ще подобри двустранния обмен на спортни делегации. Едновременно с това с гордост мога да заявя, че България бележи значителен прогрес в развитието на олимпийското таекуондо. През годините корейското правителство направи дарения на спортна екипировка за Българската Федерация по олимпийско таекуондо и изпрати няколко треньори по таекуондо. Националната спортна академия дори откри факултет по таекуондо. Интересът сред българите към този спорт нараства, а българските таекуондисти са световно признати.
Българската федерация организира и е домакин на редица международни турнири.
- Използвани ли са според вас максимално всички възможности за сътрудничество?
- И двете държави успяха да постигнат много за последните 25 години. Убеден съм обаче, че възможностите за сътрудничество не са изчерпани, че има още много на хоризонта пред нас. И двете страни имат още неизползван потенциал. Българските органични земеделски продукти - кисело мляко, мед, арония, розово масло, както и червените български вина са добре приети на корейския пазар. По мое мнение туризмът също е обещаваща сфера на сътрудничество. Българското Министерство на туризма има видимо оригинални идеи за разработване на туристически пакети на чуждестранни граждани. В допълнение спа туризмът е доста привлекателен, особено с оглед застаряващото население в световен мащаб. Все повече корейци проявяват интерес към България като туристическа дестинация, привлечени от красивата природа и богатата древна история. Двете страни биха могли да работят и в сферата на научните изследвания - биотехнологии, нанотехнологии, биомедицина и др. Динамични области, като IT и комуникациите, също не бива да бъдат забравяни. Българските програмисти са добре познати, а идеята за

превръщането на България в Силиконовата долина
на Югоизточна Европа

е много вдъхновяваща. Обмяната на опит и знания набира скорост, особено по отношение на сътрудничеството между БАН и Корейския изследователски център в Европа. Смятам, че за този сектор ще има много и положителни резултати от партньорството по време на президентската визита. В сферата на образованието двете страни ще подновят меморандума за сътрудничество, а студентите от двете страни, обучаващи се по обмена, продължават да постигат високи резултати.
През 2014 г. представихме програмата на корейското правителство за обмяна на опит за икономическо развитие - KSP, а българската страна реализира успешно няколко проекта. Сътрудничеството по тази програма ще продължи.

Очакваме още по-динамично сътрудничество и в културната сфера. Надяваме се да продължим да представяме корейските традиции и изкуства на българската публика. През март организирахме голяма изложба на корейски традиционни занаяти и открихме Корейски кът в Софийската градска библиотека. През октомври готвим още културни изненади

включително и фестивал на корейското кино

- Какъв ще бъде фокусът на визитата на президента Росен Плевнелиев в Сеул? За какво ще разговаря той с президента г-жа Парк Гън-хе?
- Визитата на Н.Пр. Плевнелиев в Корея ще бъде отлична възможност за допълнително засилване на сътрудничеството на между България и Корея в контекста на отбелязването на 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Сред обсъжданите теми ще бъдат политическият диалог, възможности за инвестиции и търговия, съдействие по инфраструктурни проекти, културен и младежки обмен. Смятам, че сътрудничеството в областта на IT и комуникациите е сред приоритетните теми на визитата. Наред с това ще бъдат обсъдени положението на Корейския полуостров, в Североизточна Азия и Европа, както и широк обхват от глобално значими теми. Двамата президенти ще споделят и позиции за подкрепа по регионални и глобални въпроси.Ще бъдат подписани няколко меморандума за сътрудничество, които ще създадат възможности

да превърнем видимия потенциал в реалност

Президентът Плевнелиев ще бъде домакин на бизнес форум, който ще бъде платформа за контакт между българския и корейския бизнес.
- Преди време в България се вдигна доста шум около подновяването на документи за културно сътрудничество със Северна Корея. Как оценявате връзките между София и Пхенян, въпреки че не са толкова активни?
- Доколкото знам, София има традиционно добри отношения с Пхенян, въпреки че те не са такива, каквито са били преди 25 години. Аз вярвам, че България като член на ЕС би могла да помогне на Северна Корея да преодолее изолацията си и да се отвори към външния свят. Още повече, страната ви би могла да изиграе роля в процеса по убеждаването на Северна Корея за премахване на ядрената програма и за превръщането й в отговорен член на международната общност.
- В България се наблюдава нарастващ интерес към корейската култура и народ. Като изключим бизнеса, какъв друг интерес проявяват вашите сънародници към България? Какво знаят корейците за България?
- Вие сте напълно прав и аз съм особено впечатлен от интереса, който българската младеж проявява към Халю /т.нар. корейска вълна/. K-POP фестивалите, които посолството организира ежегодно, привличат все повече участници. Корейското кино пък се радва на растяща популярност сред българската публика.

Корейците свързват България с вкусното и здравословно кисело мляко, с благовонното розово масло, което подмладява кожата и е много популярно сред корейските дами. Добре позната и харесвана е и българската кухня, а българският ресторант в Сеул е много популярен и посещаван. В Корея България е известна със своята природа и древна история. Корейци и българи споделят общи ценности, уважават и ценят своето минало и традиции. Аз вярвам, че по своята душевност нашите два народа си много приличат въпреки географското разстояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай