Контрабандата удря по джоба на всички

Контрабандата удря по джоба на всички | StandartNews.com

Станислав Иванов, икономист, секретар на ПГ на ГЕРБ

- Г-н Иванов, правителството и премиерът Бойко Борисов призоваха за изсветляване на сивата икономика, за намаляване на контрабандата в рамките на тази година, но доколко реалистично е това?

- Това е политика, която още предходният кабинет "Борисов" постави на преден план. Знаете много добре, че тогава беше намалена контрабандата на цигари и горива. Още в предходния мандат въведохме редица мерки в тази насока. Естествено е тази политика да продължава и сега. За съжаление имаше един период, в който тя беше неглижирана - по времето на кабинета "Орешарски". Невъзможност за изпълнение на приходите от ДДС, от акцизи поради това, че се увеличи контрабандата. От ГЕРБ винаги сме защитавали тезата, че последователната политика срещу контрабандата води след себе си повече приходи в държавната хазна. В този смисъл затягането на режима и работата на приходните агенции и подобряването на събираемостта на приходите гарантира изпълнението на бюджета. Това е възможност да има повече пари за здравеопазване, образование и въобще в социално чувствителните бюджетни сфери.

- От министерството на финансите и "Булгартабак" стартираха съвместна кампания със слогана "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички". Ще имат ли ефект клиповете спрямо обикновените хора?

- Виждам, че не само министерството на финансите, но и Агенция "Митници", асоциации от бранша се включват в инициативата. Ако са правилни изчисленията на анализатори, че всеки четвърти българин пуши контрабандни цигари, то следва да очакваме активност и от самите консуматори. Все още може да се намерят безбандеролни цигари на Женския пазар, както и на други места в страната. Изпълнението на тази политика е много важно и следва да се предприемат и други, може би нетрадиционни мерки и ходове от страна на Министерски съвет. Тази кампания трябва да се популяризира, тъй като е насочена към крайния потребител. Държавата прави своето, като налага мерките, пак казвам - още при първия кабинет "Борисов". Правителството има стратегия и реализира редица мерки срещу контрабандата. Но тази кампания е насочена към самите хора и е добър ход, за да разбере всеки един от нас, че и неговото действие, а в случая противодействие, е важно.

- Стоим ли като изолиран случай в ЕС по отношение на контрабандата на тютюневи изделия?

- Контрабандата на цигари е на фокус от страна на властите в целия Европейски съюз. Представяте ли си за какви суми говорим - 10 млрд. евро годишна загуба от контрабанда на цигари в рамките на съюза. Това е проблем и в България, и в други страни членки. Но проблем, който бърка пряко в джоба на всеки един от нас като граждани на тези държави. Дори наскоро се появи информация от европейската Служба за борба с измамите (OLAF), че в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно. Това са парите, които пълнят бюджета. Лесно е да кажеш "няма пари". Но елементарната истина е, че генерирането на повече средства минава и през повишаването на събираемостта и респективно изпълнение на приходите. Затова и правителството инициира ежеседмични работни срещи с представители на прокуратурата, приходните ведомства, финансовия министър, на които се следи свършеното по отношение на борбата с контрабандата и сивия сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай