Колко са жертвите на трафик на хора у нас

Какво сочат статистиките

Колко са жертвите на трафик на хора у нас | StandartNews.com

70 процента от жертвите на трафик на хора от България са деца, показват данните на национална конференция, посветена на превенцията и противодействието на трафика на хора.

През 2022 година 63% от замесените в тази криминална дейност са жертви на каналджийство.

В Европа тенденцията също е обезпокоителна - 90% от жертвите на трафика на хора са жени и момичета.

Според еврокомисаря по вътрешни работи Илва Кохансон само когато България стане пълноправен член на Шенген, ще може адекватно да се борим с трафика в Европейския съюз.

По думите ѝ скоро ще бъде задължително за всички държави членки да затегнат законите и наказанията за извършителите на тези престъпления.

Вицепремиерът Мария Габриел, която организира конференцията, изтъкна, че бюджетът на комисията за борба с трафика на хора е увеличен със 194% и е осигурено финансиране за превенция. Темата е част от съвместния диалог между България и Съединените щати. 

„През последните десетилетия сме свидетели на задълбочаващи се кризи – икономически, военни, екологични, демографски. Това от своя страна води до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор. Подобна тенденция наблюдаваме и по отношение на контрабандата на мигранти. Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби“, каза вътрешният министър Калин Стоянов. 

По думите му особено внимание се отделя на подпомагането на жертвите. България последователно работи за превенция и борба с тези престъпления, представляващи сериозен риск за здравето и живота на хората и грубо посегателство към техните права и достойнство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай