Коидзуми: Ще спечелите японците със селски туризъм

Коидзуми: Ще спечелите японците със селски туризъм | StandartNews.com

България е древна страна на младостта, здравето и дълголетието

Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми е първият досега японски посланик у нас, който знае български език и го използва в своята работа. Той има зад гърба си солидна 38-годишна професионална кариера. През 1976 г., когато постъпва на работа в японското министерство на външните работи, той получава възможност за двегодишна езикова специализация в България. Учи една година в Института за чуждестранни студенти и година българска литература в Софийския университет. От 1979 до 1982 г. е трети секретар по културните въпроси, а от 1988 г. до 1991 г. - втори секретар по икономическите и политическите въпроси. От 29 октомври 2012 година е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Той е женен и има 4 деца, които са пораснали и се реализират в различни сфери.

- Ваше Превъзходителство г-н Такаши Коидзуми, Вие сте били в България на работа преди 21 години, сега отново сте тук - вече като посланик. Говорите чудесно български. Кое е любимото Ви място у нас?

- Много скоро ще се навършат точно 2 г. от назначението ми в България. През това време посетих различни места в страната и навсякъде останах с прекрасни впечатления. Много харесвам Велико Търново, който е съхранил своята уникалност на древна столица с автентична култура. Бил съм 4 пъти там. Друго незабравимо място, което е свързано с разцвета на тракийската епоха, е гробницата в Александрово, а също и великолепният природен пейзаж на Седемте рилски езера.

- България е страна на туризма. С красива природа и богато историческо наследство. Познават ли ни в Япония и какво трябва да направим, за да станем водеща страна в туризма?

- България е известна сред японците главно с три неща - с кисело мляко, продуктите от роза и сумиста Котоошу. От друга страна, твърде малко се знае колко прекрасна страна е България заради своята забележителна природа, култура и традиции. Но напоследък японската телевизия излъчва предавания, които представят природните, културни, исторически забележителности, традициите на България и ми се струва, че най-накрая интересът на японците към вашата страна започва да се повишава.

Аз не съм експерт в туризма и не е задължително да познавам добре неговото състояние. Следователно не бих могъл да препоръчам конкретни мерки за това как България да стане водеща страна в туризма. Но все още има неразкрити възможности за развитието и утвърждаването на туризма в България, а също и редица аспекти, които изискват значителни усилия.

- Япония е една от най-развитите страни в света. Какъв модел на туризъм бихте препоръчали?

- Японците са еднородни като националност, култура и език. Защо тогава те се отличават с подчертан интерес и копнеж към чужди култури и склонност и желание за пътуване по света. От тази гледна точка това, което е характерно особено за по-възрастните японци, е, че те предпочитат пътешествия, които проследяват културата и историята на дадената страна. България е древна страна на младостта, здравето и дълголетието. В България има 9 места, които са в списъка на ЮНЕСКО, и пътуване, което е свързано дори само с тяхната обиколка, би предизвикало силен интерес. Освен това има друга особеност, която не се отнася единствено за България. Напоследък, особено сред по-младите японци, се наблюдава тенденция на все по-голяма популярност на специализирания туризъм, който не се свежда единствено до разглеждане на забележителности, но чрез който се придобива и практически опит. Тук можем да посочим спа туризма, екотуризма, селския туризъм, орнитологичния туризъм, свързан с наблюдение на птиците, винения туризъм, обиколка на билкови градини и други. В България все още има много нови неразкрити възможности за различен вид специализиран туризъм за натрупване на опит.

- Бихте ли допълнили: кои са плюсовете и минусите на българския туризъм?

- Най-големият плюс на България е това, че тя е благословена страна. Притежава богата и красива природа, има и планини, и море, и доколкото съм чувал - над 800 минерални извора. Освен това притежава разнородно историческо и културно наследство, включително 9 обекта, които са регистрирани в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Страната ви е известна със своите вина и ястия и има все още твърде много неразкрит чар.
От друга страна, въз основа на моя личен опит мога да спомена и някои негативни страни. Говоря предимно за нередките случаи, свързани с недостатъчен професионализъм в областта на туризма. Това важи и за хардуера, и за софтуера. Например дори да отседнете в най-красивия, модерен и съвременен хотел, може да изпитате неудобство при използване на стаята.

Причината е, че и при проектирането на стаята и при разполагането на мебелите в нея не е помислено за удобството на този, който ще я ползва. Освен това посетителят често остава неудовлетворен от начина на обслужване. В крайна сметка няма как да не помислиш, че професионализмът не е проникнал достатъчно сред тези, които работят в туризма. Най-важното, което трябва да се направи за решаването на този проблем, е изграждането на човешките ресурси в областта на туризма. А затова са нужни пари и време за обучение.

- Били ли сте на кални бани в град Поморие?

- През лятото на миналата година, по препоръка на кмета на Поморие, аз и моята съпруга опитахме калните бани. Независимо от краткия период се почувствахме по-здрави и по-млади. Над половината от отседналите в хотела бяха руснаци, но ако се помисли за екскурзовод на японски език, този вид летуване би станало популярно и сред японските туристи.

- Японските туристи са едни от най-пътуващите в света. Достатъчно ли са те в България?

- Всяка година над 18 милиона японски туристи пътуват по света. Но ако погледнем броя на тези, които идват в България, през последните години те са едва около 11 000 души, или 0.06%. Независимо че техният брой нараства, общото впечатление е, че той е твърде малък.

- Какво мислите за кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт"?

- Оценявам я високо. Кампанията предизвика интерес към туристическия сектор у вас и съдейства за осъзнаване важността от неговото развитие. И занапред е необходимо държавата, институциите и организациите в областта на туризма да обединят усилия за по-голяма публичност и популяризиране привлекателността на България не само в Япония, но и по света чрез използване на телевизията, интернет, специализираните списания за туризъм и други.

- Как с помощта на Вашата мисия бихме могли да популяризираме в Япония българската археология, природните находки като Перперикон, манастирите, паметниците на културата.

- Както споменах и по-напред, напоследък в Япония се излъчват редица телевизионни предавания, които представят природата, културата, историята, традицията на вашата страна. Самият аз съм гледал предаване за археологическите разкопки на гробница от тракийската епоха, с разяснения не само от археологическа гледна точка, но с използване на цитати на Херодот за изясняване на историческия контекст. Предаването бе много интересно и показа учени и младежи доброволци, които участват в разкопките. Посолството на Япония ще продължи да оказва съдействие в тази насока. Бих искал да добавя, че излъчването на това предаване се дължи на интереса на японската медия към България и не е резултат от лобиране на посолството пред телевизията.

- Как бихме могли да улесним туристическия поток от Япония към България и обратно?

- Преди 4 години в София се проведе японско-български икономически форум, на който представители на Японската асоциация на туристическите агенции направиха предложения за насърчаване на туристическия обмен с България. Първото, което те са предложили, е откриването на държавен туристически център на България в Токио. През 2008 г. Хърватия откри такъв и още същата година броят на японските туристи нарасна с 66%

Ако през 2007 г. те са били 80 000 души, то днес те вече наброяват 200 000. От казаното дотук става ясно колко важна роля играе такъв туристически център. Вторият фактор е откриването на повече чартърни полети, свързващи Токио със София. Освен това е необходимо да се разработят повече комбинирани туристически пакети, които освен България включват и посещение в съседните страни като Турция, Гърция, Румъния и други. На трето място, е нужен добър PR, който да продаде добрата представа за България. Ако разкриването на туристически център е трудно, то тогава усилията трябва да се съсредоточат върху разработването на конкретни мерки за представянето на великолепието на България в Япония, популяризирането на туризма и обхващането на предпочитанията и потребностите на японските туристи.

Освен това по отношение на хотелите за настаняване представителите на Японската асоциация на туристическите агенции дават следните три препоръки. На първо място, чистота и удобство; на второ, в случай на възрастни хора и двойки за предпочитане пред двойното легло са две отделни легла; на трето, банята да не е само с душ, но да има и вана. И моята съпруга поставя същите изискания, когато пътуваме, а те съвпадат с желанията на всички японци над средна възраст. Бих искал да помоля служителите в туризма да обърнат особено внимание на тях.

Друга важна особеност е, че по-голяма част от японските туристи посещават България през май и юни по време на Празника на розата. Затова е необходимо да се помисли за такива атракции, които да привличат японските туристи през цялата година. Освен това, по мое лично мнение, един от най-ценните активи на туристическия ресурс в България е гостоприемството на българите. В тази връзка например може да се поощри селският туризъм, като японските туристи се настаняват в домове по селата и помагат в селскостопанската работа. По този начин те могат да доловят гостоприемството на своите български домакини и да продължат контактите си с тях. Дори само при тази мисъл ми се струва, че би било много забавно. Струва ми се, че японците биха били много радостни дори само от възможността да получат домашно приготвено кисело мляко.

Когато говорим за броя на българските туристи в Япония, то той е твърде малък засега. Усилията за неговото нарастване е важна задача, която стои пред Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай