Когато каляската стане тиква или бежанският хорър

Хаос и препирни в края на луксозното пребиваване на украинците у нас

Когато каляската стане тиква или бежанският хорър | StandartNews.com

* Хаос и препирни в края на луксозното пребиваване на украинците у нас

* След хотелите по морето, новата дестинация са зимните курорти Боровец и Пампорово

Малцина са хората на планетата, които са готови с охота да се откажат от 5-звездния хотел в името на неугледната палатка или да заменят луксозното морско бунгало с овехтял фургон без вода. Сред тях са еколози, ексцентрични богаташи и монаси, защото за това е част от духовното прераждане.

Но за бежанците, загубили семейства и домове, напуснали  родината си заради войната, изглежда като ново житейско пропадане, като поредния звучен шамар на съдбата. 

Властта реши преди три месеца да показва по абсурден начин на Европа прословутото българско гостоприемство за бягащите от Украйна семейства, настанявайки ги в топхотели по Черноморието. А днес, когато премиерът Петков обяви "края на луксозното им преживяване", а вицепремиерът Калина Константинов се изказа доста по-недипломатично, бежанската картина е изпъстрена с най-различни сюжети и цветове.

Украинците се люшкат разочаровани в автобуси и влакове в оглеждане на държавни бази из страната, българите са раздвоени между съпричастността и възмущението, туристическият бизнес стиска устни, докато си чака парите,

ГЕРБ е яхнала вълната на оставките, а депутатите от управляващата коалиция така са се изнервили, че налитат на бой в парламента и показват средни пръсти.    

Въпреки че драмата с финала на безпрецедентната държавна подкрепа бе предизвестена, развръзката през последните дни дойде шоково за всички.

Започна с тъжната гледка на колона от празни автобуси, чакащи с дни бежанците, които отказваха да напускат хотелите. Те пък се оплакаха, че липсва каквато и да било информация за бъдещето им.

Продължи с безкрайните репортажи за условията в буферните центрове в Елхово и Сарафово, и със гнева на украинците за липсата на климатици, хладилници и топла вода във фургоните. Неприемливите за тях условия накараха едни от тях да хукнат с децата и багажите към гарата в Бургас, други - да търсят автобуси, с които да бягат от България, даже към Украйна, а трети се наредиха на безкрайни опашки за попълване на списъци за преместването им в почивните бази из страната.

Нито топлите закуски, поръчани от държавата, нито водата и тоалетната хартия, осигурена от доброволците успяха да притъпят чувството им на разочарование от бунгалата и палатките, и прекараните нощи под открито небе.

В сряда и четвъртък новата порция пътувания ги откара към държавните бази в планините- в детския лагер в Ястребино, край Велико Търново, в курортите Боровец и Пампорово. Веднага след пристигането си, някои от тях благодариха за настаняването, а други обявиха, че настояват да им се смени дестинацията.

Имаше и случаи, в които украинците бяха в последния момент премествани на друго място след като се оказа, че много от базите не са били подготвени в определения срок или са отказали да настаняват бежанци в последния момент. 

В последния момент се разбра и за проблем с домашните любимци - много хотели или бази за настаняване отказват да приемат животни, а бежанците от своя страна няма как да се разделят с тях и също отказват да бъдат преместени без тях.

Вълната от емоциите бе досущ като атмосферата и в средите на бизнеса, и на политиците.

Ябълката на раздора имаше и политически, и финансов привкус със стойност от 148 милиона евро. Толкова ни отпусна Европейската комисия за справяне с бежанската криза. Въпреки че в четвъртък вицепремиерът Константинова на няколко пъти се извини за резките си думи към украинците у нас, така и не стана ясно тези пари точно за какво са използвани.

Обвиненията, че с милионите са нахранени хотелиерите за да ги компенсират за периода от пандемията, беше категорично оборена от бранша. Те самите настояха за разчети в детайли. Сметките им сочат, че при тях са били настанени близо 70 000 бежанци. 40-те лева дневно, които взимат от държавата за три месеца, акумулират точно 252 000 лева.

Затова и побързаха да попитат: Къде са изхарчени останалите 50 милиона.

Нещо повече - те се оплакаха, че парите още не са получени, което ги е принудило да вдигнат цените на туристическите услуги.От отговора на Константинова става ясно, че 12,5 милиона за заделени за изплащане на заетост за бежанците. В същото време тя посочи смущаващо ниска цифра на украинци, които вече работят у нас - 4000.  А едва триста деца са настанени в детски градини и училища.         

Дали след преместването на бежанците в планинските курорти бройката ще се завиши или ще се намали, никой не се опитва да прогнозира. Но отсега е ясно, че интеграцията на украинците вече сериозно буксува. Няма как да се очаква, че в планинските бази бежанците ще учат български, ще водят децата на училище или ще търсят работа.

Потенциални участници на пазара остават само тези, които могат да си позволят да доплащат 15-те лева, които държавата дава на  хотелиерите от 1 юни до 31 август. Както и по-заможните, които вече са се настанили на квартири.Факт е, че в страниците на социалните мрежи, посветени на живота на украинските бежанци, има много слаб интерес към обявите от работодатели - главно собственици на хотели и ресторанти, а заплатата е около 2000 лева. 

Любопитни са данните са броя на бежанците у нас. Според данните от 1 юни от официалния портал "България за Украйна" в страната са влезли над 301 211 бежанци от началото на военните действия. Над 80 655 са останали в страната. За сравнение, ден по-рано, на 31 май, данните показваха, че в България са били 90 365 души.

Данните за настанени бежанци също са намалели драстично само за ден - от 56 130 те са намалели на 22,838.Според Агенцията за бежанците, над 40 хил. души са попълнили анкетните карти през последния месец, а 25 хил. от тях са заявили желание и са се съгласили да бъдат преместени на друго място.

След втория ден от преместването под 500 души са в буферните центрове. И само 3000 вече са настанени в бази. В цялата суматоха през последната седмица суматоха остават много въпросителни, но и едно нарастващо притеснение: Ами ако се окаже, че това местене на бежанци спешно изграждане на лагери и ремонтиране на бази, в крайна сметка е по-скъпо от хотелите, където са настанени сега, някой ще плати сметката?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай