Неделя,

Кирил Вълчев вече е шеф на БТА

От: Стандарт -
323
Кирил Вълчев вече е шеф на БТА
A
A
A

Кирил Вълчев е новият директор на Българската телеграфна агенция. Клетвата му в парламента бе първата точка от дневния ред на Народното събрание днес.

Кандидатурата на Вълчев бе предложена от ГЕРБ. Когато представи концепцията си за развитието на БТА пред медийната комисия миналата седмица той заяви, че ще настоява емисиите на Агенцията да станат безплатни за всички, тъй като често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Затова и трябва да запази точната си и бърза информация. Амбицията му е да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Името на Кирил Вълчев е добре известно на слушателите на Дарик радио, тъй като той бе водещ на авторитетното актуално предаване “Седмицата”. Също така е правен консултант и на радиото, и на БТА. Има и първи законодателен акт в кариерата си на юрист - и това е именно законът за БТА, в чието написване той участва през 2011 г.

Кирил Вълчев е известен и с любовта си към пътешествията – посетил е 182 от 193 държави, които са членове на Организацията на обединените нации (ООН), както и всички континенти.

Роден е на 24 май 1973 г. в София. Кръстен е на Свети Кирил, на чийто празник е роден.

Баща му инж. Александър Вълчев (1941 г. - 2012 г.) е основател и директор на Националния политехнически музей в София и основател и председател на Българския национален комитет на Световния съвет на музеите (International Council of Museums - ICOM).

Майка му Жанета Вълчева се пенсионира като заместник-директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

През 1992 г. завършва с отличие Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Дипломната му работа е на тема "Руски и украински старопечатни книги в библиотеката на Рилския манастир".

Докато е ученик в гимназията от 1990 г. до 1992 г. работи като санитар във Второ вътрешно отделение на Четвърта градска болница в София, защото иска да стане лекар.

Магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва с отличие през 1998 г. Дипломната му работа е на тема "Правен режим на ценните книжа, фондовите борси и публичните дружества".

През 1995 г. завършва професионален курс по радио-мениджмънт в "Дойче Веле" в Кьолн, Германия.

През 2000 г. е стипендиант в Програмата за европейски лидери на "Джърман Маршъл Фонд" в Съединените американски щати.

През 2003 г. е на стаж в Българската секция на "Би Би Си" в Лондон, Великобритания.

Започва журналистическата си кариера в радиото през 1992 г. като водещ на младежкото предаване „Юноша“ по програма "Христо Ботев" на БНР.

От 1993 г. до 1995 г. е сътрудник на трудов договор в Редакция “Информация за чужбина” на Българската телеграфна агенция (БТА).

От основаването на Дарик радио през 1993 г. е специален кореспондент на радиото за събития в България и по света. Отразява форумите, на които България е приета за член на НАТО през 2004 г. в Прага, Чехия, и България подписва договора за присъединяване към Европейския съюз през 2005 г. в Люксембург.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com