Киберкрадците ще влизат вкъщи през печката и климатика

Чрез 5G мрежите ще стигнат до домовете през електроуредите и "интернет на нещата"

Киберкрадците ще влизат вкъщи през печката и климатика | StandartNews.com

Ясно доловимата тенденция на увеличение на киберпрестъпленията, които засягат повече хора, ще продължи. Ако днес те са свързани основно с трансакции и кражба на самоличност, то в бъдеще те вероятно ще обхванат 5G мрежите и ще стигнат до домовете през електроуредите и "интернет на нещата". Това мнение изказа Марчин Надолни, ръководител звено “Банкови и застрахователни измами за регион ЕМЕА” на Института SAS, в предаването "Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria, цитиран от investor.bg.

Нарастването на престъпленията в дигитална среда се дължи основно на пандемията. На фона на затварянията у дома потребителите използват все повече дигиталните методи за разплащания и трансакции. Пандемията ускори с около пет години много тенденции, а финансовите институции и бизнеса предлагат все повече онлайн услуги. По тези причини и престъпниците са се преориентирали в тази посока, каза още Надолни.

"Вероятно всеки от нас е получавал мейли, които са с цел измама. Те са свързани с правителствени помощи, нещо свързано с Covid или например се опитват да получат нашите данни“.

Според различни анализи кибепрестъпленията нарастват с всяко тримесечие и тази тенденция ще се запази, посочи Надолни. Всичко се случва веднага, затова специалистите трябва да действат в реално време - да проверяват трансакциите, участниците, устройствата и още много и различна информация, за да предотвратяват измамите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай