Християнската коледа и Благата вест за Рождество Христово

С какво е толкова вълнуваща винаги за нас историята за Младенеца Иисус, Който се роди във Витлеемската пещера

Християнската коледа и Благата вест за Рождество Христово | StandartNews.com

Настъпва Коледа и Рождество Христово, които всеки път ни носят нещо празнично, тържествено и ново. Докосват сетивата и душите ни със светлина и радостна надежда и ни въвеждат в Тайната на Рождеството на Сина Божий чрез трепетно очакване.

Какво се сбъдва в тази нощ и защо Благата вест за Раждането на Иисус Христос ни изпълва с такава светла надежда? Каква е тайната на Рождество Христово, която искаме да разберем, но проумяваме с нашия разум само чрез силата и светлината на вярата? С какво е толкова вълнуваща винаги за нас историята за Младенеца Иисус, Който се роди във Витлеемската пещера в онази свята нощ, която промени хода на историята и обнови съдбата на човешкия род?

Според разказа на двамата евангелисти Матей и Лука за Раждането на Спасителя, Света Дева Мария и праведният Йосиф дошли в Давидовия град Витлеем за преброяването на жителите на Римската империя по времето на кесаря Октавиан Август. За подслоняване на Светото семейство обаче, в града не се намерил дом и затова Младенецът Иисус се родил в пещерата извън града, където пастири се приютявали със своите животни. Така Божият Син се роди на земята като Младенец в неизказано смирение, защото в Рождественската нощ Той избра бедна и скромна обстановка. Иисус Христос не дойде като земен цар в богат дом или дворец със скъпоценни съкровища, царедворци и слуги. Той дойде в нашия свят в скромна и бедна обстановка, за да ни покаже величието на Своето смирение и да ни научи на Своето смирение и послушание към Бога.

За целия човешки род, обаче, тази Витлеемска пещера е по-ценна от всеки земен дворец, защото в нея се роди Небесния Цар, Който чрез Своето Рождение озари света с Божественото Си сияние. Синът Божий стана Син Човешки и ни откри спасителната сила на Божията любов и ни показа пример за Божествено човеколюбие. Затова в Рождественската нощ небесата и земята ликуват заедно и ангелските хорове възпяват Бога заедно с човеците, като възвестяват новата християнска ера на спасението. Ангелите славословят Бога и възвестяват новата епоха на християнството, в която „прославата на Бога във висините е неотделима с мира на земята и благоволението между човеците“. Според християнското благовестие и учението на Църквата, Раждането на Спасителя съедини Небесното царство със земния свят, а Синът Божий даде чрез Своето спасение на всички хора възможност да станат чеда Божий. Спасителят ни съедини с Божията любов, която ни спасява от властта на греха и злото в света и ни дава духовни сили да бъдем по-добри и да възрастваме в доброто. Да прославяме Бога с добри дела и да служим на ближните с дела на милосърдие и човеколюбие в името на Христа.

За да бъдем по-добри в Рождественските дни и за да възприемем с очите на вярата спасителната тайна на Боговъплъщението, е необходимо да приемем в сърцата си Младенеца Иисус Христос, за Който нямаше уютен дом в нощта на Неговото идване при нас, човеците. Да се поклоним пред яслите на Младенеца като тримата мъдреци и да Му поднесем нашите дарове, които са добрите ни дела в прослава на Бога и подкрепа на нашите ближни.

Ако ние приемем в сърцата си Богомладенеца Иисус Христос, тогава ще приемем и светлината на спасението и силата на Божията любов, които ще ни дават сили в този свят да бъдем по-добри и човечни. Ако Христос се роди в нашите сърца, и ние ще се родим духовно за Божията любов и за благодатния живот в Божието царство.     

/dobrotoliubie.com/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай