Храмовете са отворени, сухо причастие за болните

Софийската митрополия публикува днес разпореждане за избягване на заразяване с коронавирус в храмовете на епархията

Храмовете са отворени, сухо причастие за болните | StandartNews.com

Софийската митрополия публикува днес разпореждане за избягване на предпоставки за заразяване с коронавирус в храмовете на епархията.

В документа, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се нарежда всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените богослужения за времето на Великия пост. В разпореждането се настоява да се отслужват предвидените богослужения и да се причестяват желаещите да приемат св. Дарове. Посочва се да не бъде отказвано св. Причастие под предлог от страх от заразяване с коронавирус. „Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причестявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. В документа се настоява вярващите да спазват лична хигиена и да избягват близките контакти, в храмовете да се поддържа чистота, да се дезинфекцират подовете и църковният интериор. Препоръчва се болните да не посещават обществените богослужения, а да се молят в домовете си, за да не станат причина за заразяване на други вярващи.

Ръководството на Софийска епархия призовава свещениците да отправят „усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание. Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай